Izvor: Blic, 26.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terapeuti nude "gej tretmane"

Terapeuti i dalje nude tretmane protiv homoseksualizma, uprkos tome što nema dokaza da takve metode uspevaju, pokazalo je istraživanje sprovedeno među 1.400 britanskih terapeuta.



Kako je preneo BBC, jaka manjina psihijatra pomogla bi makar jednom pacijentu da "smanji" svoje homoseksualne sklonosti, ukoliko bi ovaj to tražio od njih.

Svega četiri odsto terapeuta izjavilo je da bi pokušali da promene seksualnu orijentaciju svog pacijenta, ali 17 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njih (jedan od šest) sprovelo bi tretman za obuzdavanje homoseksualnih sklonosti na zahtev klijenta.

"Naravno, na profesionalcu je da pomogne klijentu koji traži pomoć, ali bi trebalo da se koriste terapije koje dokazano daju rezultate, one koje istražuju njihov problem i pomažu im da se prilagode na svoju situaciju", istakao je profesor Majkl King.

"Mi sada znamo da napori na menjanju seksualne orijentacije daju slabe rezultate i mogu da prouzrokuju nepopravljivu štetu. Veoma je zabrinjavajuće što postoji jaka manjina onih koji to ignorišu, bez obzira što imaju dobre namere", dodao je on.

Kraljevski koledž psihijatara iz Londona navodi da svi homoseksualci "imaju pravo na zaštitu od terapija koje su potencijalno štetne, posebno onih upravljenih ka promeni seksualne orijentacije".

U Sjedinjenim Američkim Državama, gde je u toku "vruća" debata na temu "lečenja" homoseksualizma, Američko druženje psihijatara (APA) urgirala je na terapeute da se "suzdrže od pokušaja da promene seksualnu orijentaciju pojedinca".

Ipak, postoje organizacije koje se zalažu i za pravo pojedinca da traži tretman i za pravo profesionalaca da ga pruže.

Oni ukazuju na rad Roberta Spicera, psihijatra koji je lobirao za brisanje homoseksualnosti sa liste mentalnih bolesti Udruženja, koji je 2001. objavio kontraverznu studiju u kojoj sugeriše da bi terapija mogla doprineti promeni seksualne orijentacije.

Britanski naučnici pokrenuli su veb-sajt kako bi sakupili priče širom sveta o ovakvim terapijama.

Oni se nadaju da će na ovaj način otkriti priče iz Indije, Južne Amerike i Kine, jer se malo zna o snazi ovakve prakse u tim zemljama.

"Zaključci ovog istraživanje su dobar pokazatelj da homoseksualci trebaju jednak tretman od strane društva, a ne pogrešne terapije koje sprovodi manjina psihijatara", istakao je Derek Man iz grupe za prava homoseksualaca "Stonvol".
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.