Tajni život gej ptica

Izvor: Blic, 16.Avg.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajni život gej ptica

Ptice stupaju u gej veze koje traju doživotno, otkrili su naučnici.

Oni su ustanovili da će ptice, ukoliko nemaju dodira s jedinkama suprotnog pola, da stupe u vezu s pripadnicima istog pola. Naučnici su proučavali australijske zebe, koje su poznate po tome što doživotno ostaju verne svojim partnerima.

Kada su rasle u grupama istog pola, više od polovine ptica je međusobno formiralo parove. Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su u "mušku” grupu ubacivane ženke, pet od osam parova ih je ignorisalo i ostajalo sa svojim muškim partnerom. Kao i u vezi sa suprotnim polom, oni su bili "verni i privrženi”, sedeli su na grani jedni kraj drugih, zajedno su pravili gnezdo i pozdravljali se priljubljivanjem kljunova.

Dr Džuli Eli, autorka istraživanja sa Kalifornijskog univerziteta Berkli, kaže: - Odnosi između životinja su mnogo složeniji od obične reprodukcije. Moje istraživanje dovelo me je do ovog iznenađujućeg zaključka: jedinke istog pola sklapaju odnose koji su slični muško-ženskim odnosima.

Njen tim, koji je rezultate istraživanja objavio u naučnom časopisu "Bihevioralna ekologija i sociobiologija”, smatra da je sklapanje istopolnih veza zapravo taktika preživaljavanja i da se ptice "udružuju” da bi odbranili izvore hrane i lakše se borili protiv grabljivica.

Dr Eli kaže da u ptičjem svetu postoji nekoliko primera sparivanja jedinki istog pola; to recimo rade galebovi i albatrosi. U zarobljeništvu zabeležena su najmanje dva slučaja da su mužjaci pingvina dali prednost mužjaku prilikom izbora partnera umesto ženki.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tajni život gej ptica

Izvor: Cafe.ba, 17.Avg.2011, 12:37

Ptice stupaju u gej veze koje traju doživotno, otkrili su naučnici.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.