Svetske agencije o predlogu za izbor prve gej ministarke u Srbiji

Izvor: RTS, 08.Avg.2016, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetske agencije o predlogu za izbor prve gej ministarke u Srbiji

Srpski mandatar kaže da će nova vlada uključiti ministarku koja je otvoreno gej, javlja AP uz napomenu da je to prvi takav slučaj u "konzerativnoj balkanskoj zemlji".
Američka agencija navodi da je mandatar Aleksandar Vučić danas rekao da njegova buduća ministarka državne uprave i lokalne samouprave "ne krije svoje seksualno opredeljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da je svestan da bi to moglo privući pažnju", ali da ga interesuju jedino njeni rezultati.

Srbija je obećala da će ojačati prava gej populacije u trenutku kada nastoji da uđe u EU. Proteklih godina gej parade su održane pod zaštitom policije, podseća agencija.
I agencija AFP izvestila je da je premijer Vučić danas najavio novi kabinet koji uključuje i prvu "otvoreno gej" kandidatkinju za ministarsku poziciju.
Agencija citira Vučićevu izjavu da ga lično opredeljenje Ane Brnabić ne interesuje i da je "ona dobrodošla u srpsku vladu".
Francuska agencija navodi da je u Srbiji i drugim balkanskim zemljama raširena homofobija i napominje da je Beograd "pod pritiskom" da poboljša zaštitu manjina, uključujući LGBT zajednicu, od kada je počela prgovore o pristupanju EU.
Više od 80 odsto stanovnika Srbije su pravoslavni hrišćani a na beogradskoj Paradi ponosa u martu 2010. tvrdokorni nacionalisti su napali učesnike i sukobili se sa policijom povredivši 150 ljudi, zbog čega su vlasti naredne tri godine zabranjivale paradu, podseća AFP.
Italijanska agencija Ansa navodi da će u novoj vladi Srbije biti i jedan ministar homoseksualac što je "apsolutna novina za Srbiju i za ostatak Balkana".
I ggotovo svi elektronski mediji u regionu preneli su da je mandatar Aleksandar Vučić objavio predlog za sastav nove vlade, a deo njih takođe stavlja akcenat na to što je za ministarku predložena Ana Brnabić.
Prenose i izjavu Vučića koji je rekao da ona s ponosom govori o svojoj homoseksualnosti.
"Ona to ne krije i s ponosom govori. Ona je toliko fina i ljupka, rekla mi je: 'Predsedniče, ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada govoriti'. A ja sam joj odgovorio: 'Ne, mene zanima samo tvoj rezultat, a znam koliko si stručna i vredna'", prepričao je Vučić razgovor s novom ministarkom, dodajući kako joj je biografija bez ikakvih mrlja i da ima izvrsnu radnu energiju, preneo je portal Indeks.
Sarajevski portal Kliks takođe je naveo da se na Vučićevom spisku ministara nalazi i jedna pripadnica LGBT populacije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Agencije o izboru prve gej ministarke u vladi Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Avg.2016

Zapadne agencije izvestile su da je mandatar Aleksandar Vučić predložio sastav nove Vlade Srbije apostrofirajući činjenicu da je, kako navode, po prvi put u istoriji za ministarku predložena kandidatkinja koja ne skriva svoje homoseksualno opredeljenje...Spski mandatar kaže da će nova vlada uključiti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.