Izvor: B92, 02.Apr.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska: Gej brakovi i u crkvi

Stokholm -- U Švedskoj će 1. maja stupiti na snagu zakon koji omogućava homoseksualcima da se venčaju građanski ili u crkvi, odlučio je parlament te zemlje.

Od 349 poslanika parlamenta, 261 je glasao za taj zakon, 22 su bila protiv, 16 poslanika se uzdržalo od glasanja, dok je 50 poslanika bilo odsutno, prenele su agencije. Heteroseksualni parovi u Švedskoj mogu da izaberu venčanje u opštini ili u crkvi, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je homoseksualnim parovima od 1995. godine bilo dozvoljeno da svoju vezu ozakone građanskom ceremonijom.

Švedska će tako postati druga zemlja na svetu, posle Norveške, koja dozvoljava venčanje homoseksualaca u luteranskoj crkvi.

Luteranska crkva, kojoj pripada više od 75 odsto Šveđana, saopštila je da podržava novi zakon.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.