Sud: Marković diskriminisao LGBT populaciju

Izvor: RTS, 11.Jul.2014, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Marković diskriminisao LGBT populaciju

Apelacioni sud u Beogradu presudio je da je poslanik i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković diskriminisao pripadnike LGBT populacije, saopštila je organizacija Gej strejt alijansa (GSA).

Kako se navodi u saopštenju, radi se o slučaju u kojem je Pravna služba Gej strej alijanse u avgustu 2011. podnela tužbu protiv Markovića, jer je drugačiju seksualnu orijentaciju prikazao kao bolest i kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nešto nenormalno i to putem javnih glasila, javlja Beta.

Marković je medijima 15. avgusta 2011. dao izjavu protiv održavanja Parade ponosa u kojoj je naveo: "Stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je - mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno".

U prvom postupku presuđeno je da je Marković izvršio diskriminaciju, ali je Apelacioni sud 2012. ukinuo prvostepenu presudu, jer tužba nije bila uredno dostavljena Markoviću. U ponovljenom postupku Prvi osnovni sud odbacio je tužbu Gej strej alijanse protiv Markovića.

Navodi se da je Apelacioni sud sada preinačio tu odluku Prvog osnovnog suda i doneo pravosnažnu presudu kojom se usvaja žalba Alijanse i utvrđuje da je Marković izvršio težak oblik diskriminacije LGBT populacije.

Apelacioni sud je zabranio osuđenom da ponavlja izvršenu diskriminaciju i naložio mu da plati Alijansi sudske troškove od 57.300 dinara.

"Gej strejt alijansa pozdravlja ovu pravosnažnu odluku Apelacionog suda u Beogradu i izražava veliko zadovoljstvo što je sud usvojio žalbu u sudskom postupku koji traje od 2011. godine i u kojem se dva puta kretalo iz početka", navodi se u saopštenju.

U obrazloženju svoje odluke veće Apelacionog suda na čelu sa predsednicom veća sudijom Zoricom Jašarević kaže da "jasno je da izjava koju je tuženi dao novinarima pisanih i elektronskih medija sadržinski diskriminacija prema LGBT populaciji", kao i da "kako je ta izjava data u medijima ona predstavlja propagiranje diskriminacije".

Apelacioni sud ukazuje i na to da "tuženi kao ugledna politička ličnost, kao predsednik stranke, ima pravo na sopstveno mišljenje ali ima i obavezu da u svojim javnim nastupima ne propagira diskriminaciju i da je posebna je obaveza političara, pa samim tim i tuženog, da promoviše vrednosti demokratskog društva kao što su pluralizam, tolerancija i pravo na različitost". 

Presuda Draganu Markoviću Palmi je šesta pravosnažna presuda koja kao osnov ima seksualnu orijentaciju a koju su advokati Gej strejt alijanse uspeli da dobiju na sudovima od 2009. godine, od kada je osnovana Pravna služba GSA, što je presudno doprinelo stvaranju sudske prakse u toj oblasti u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dragan Marković Palma osuđen za diskriminaciju LGBT

Izvor: Danas, 12.Jul.2014, 00:08

Pravnosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu utvrđeno je da je Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije (JS), izvršio teški oblik diskriminacije po osnovu seksualnog opredeljenja, kada je 15. avgusta 2011. godine, neposredno pred održavanje Parade ponosa, predstavnicima medija...

Nastavak na Danas...

Sud: Marković diskriminisao LGBT populaciju

Izvor: RTS, 12.Jul.2014

Apelacioni sud u Beogradu presudio je da je poslanik i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković diskriminisao pripadnike LGBT populacije, saopštila je organizacija Gej strejt alijansa (GSA). ..Kako se navodi u saopštenju, radi se o slučaju u kojem je Pravna služba Gej strej alijanse u avgustu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.