Strani mediji: Test za Srbiju

Izvor: Studio B, 10.Okt.2010, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani mediji: Test za Srbiju

Homosekusalnost je još tabu u Srbiji i današnja Parada ponosa smatra se testom koliko daleko je zemlja uznapredovala od netolerantnih i nasilnih devedesetih godina, prenosi dopisnik Bi-Bi-Sija iz Beograda.

Britanski medijski servis prenosi da su grupe huligana napale policajce koji obezbeđuju Paradu ponosa u Beogradu. Napadači su na policajce bacili kamenice i Molotovljeve koktele, u pokušaju da se probiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kroz njihov kordon, a ovi su uzvratili suzavcem, objavio je Bi-Bi-Si.

Agencija AP navodi da je Parada veliki test za Vladu Srbije, koja se opredelila za reforme, poštovanje ljduskih prava i koja, kao strateški cilj, navodi članstvo Evropskoj uniji. Kako ocenjuje AP, senku na skup LGBT populacije bacili su izgredi i sukobi protivnika Parade sa policijom.

Mediji prenose izjavu portparola Demokratske stranke Jelene Trivan koja ističe da je sukobi nemaju veze sa gej paradom ili moralnim vrednostima, već se radi o "huliganima koji moraju biti strogo kažnjeni".

Mediji u regionu ističu da je u Beogradu, posle devet godina, održana Parada ponosa, koju su obeležili izgredi uoči samog skupa. Mere sigurnosti u Beogradu su na visokom nivou, prenosi HRT i podseća da je u subotu održana porodična šetnja, kojom je više hiljada ljudi tražilo otkazivanje Parade ponosa. Organizatori Parade ponosa naveli su da će skup pokazati da li je Srbija na pragu demokratskog društva, navodi HRT.

Mediji u Bosni i Hercegovini preneli su da su protivnici Parade ponosa napali zgradu RTS i polupali čitav ulaz u zgradu iz Takovske ulice. Radiotelevizija Republike Srpske prenosi izveštaje medija iz Beograda, o sukobima i detaljima Parade ponosa.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.