Srpski ambasador na ribanju zbog gej parade

Izvor: Mondo, 05.Okt.2012, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski ambasador na "ribanju" zbog gej parade

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo veliku zabrinutost zbog zabrane Parade ponosa u Beogradu i tim povodom pozvalo je srpskog ambasadora u Nemačkoj u Ministarstvo na razgovor.

"Ne možemo da razumemo to što srpske vlasti nisu ni ove godine u stanju da garantuju bezbednost učesnicima Parade ponosa. Apelujemo na srpsku vladu da preduzme sve korake kako bi se manjinama garantovale osnovne slobode i prava, a tu spada naročito sloboda mišljenja i okupljanja", kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << se u saopštenju.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova navodi da je zaštita građana od diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije obaveza koja za Srbiju kao članicu Saveta Evrope proizlazi iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Zbog toga se od srpske vlade traži da svako kazni nasilje i pretnje prema pripadnicima LGBT populacije i vinovnike da privrede pravdi.

U saopštenju se navodi da je specijalni izaslanik nemačkog ministarstva spoljnih poslova za Jugoistočnu Evropu Nikolaus Graf Lambsdorf, na zahtev šefa diplomatije Gvida Vestervela, pozvao ambasadora Srbije u Nemačkoj u Ministarstvo na razgovor.

"Da bismo ovu zabrinutost i očekivanja pojasnili sa našim srpskim partnerom, Lambsdorf je pozvao ambasadora Srbije na razgovor", navodi se u saopštenju.

(Tanjug/MONDO, Foto: Ilustracija, Guliver/Getty Images)
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.