Srbija legalizuje gej brakove?

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jul.2011, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija legalizuje gej brakove?

Radna grupa Vlade Republike Srbije koja radi na novom Građanskom zakoniku razmišlja o priznavanju homoseksualnih brakova, i to tako što bi brak ubuduće bio definisan kao ”zajednica dva lica”, a ne isključivo muškarca i žene, pišu “Novosti“.

Veća izjednačenost bračne i vanbračne zajednice, crkvenog i opštinskog venčanja, osnivanje Alimentacionog fonda, bolja zaštita dece od fizičkog kažnjavanja, nepotpuno usvojenje, legalizacija surogat majke.- samo su neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << od predloga sadržanih u novom Građanskom zakoniku.

Ukoliko bi ovaj dokument prošao bez ikakvih izmena, porodični odnosi bi bili regulisani mnogo detaljnije nego važećim Porodičnim zakonom. Međutim, i dalje je neizvesno kada bi stupio na snagu, jer se javna rasprava o nacrtu zakona očekuje najranije za osam meseci.

Posebna novina je i legalizcija surogat majke. U Srbiji bi tako, prvi put, bili propisani jasni uslovi i pravila po kojima bi majka koja želi a ne može da rađa dobila mogućnost da sklopi ugovor i da to umesto nje učini druga žena.

“Uradili smo dve trećine posla. Deo koji se odnosi na nasledno pravo završavamo u septembru, a u novembru i onaj koji se tiče stvarnog prava. Odmah potom biće održana javna rasprava“, objašnjava Ratomir Slijepčević, sekretar Komisije za izradu Građanskog zakonika.

Ceo zakonik se, inače, sastoji iz tri celine, a u trećem delu koji se dotiče porodičnih odnosa, ispisano je čak 380 članova. Većina je prepisana iz važećeg Porodičnog zakona, ali ima i značajnih novina. A neke od njih bi čak ”tražile” i promenu Ustava. To bi se dogodilo ako se usvoji predlog da ubuduće brak bude ”iste težine” bez obzira na to da li ga je sklopio sveštenik ili matičar.

“U zakoniku ima i nekih radikalnih stvari, ali one su rezultat međunarodnih konvencija. Svet već prihvata takva rešenja, pa ćemo i mi“,.dodaje Slijepčević.

I vanbračna zajednica bi mogla biti gotovo sasvim izjednačena u pravima i obavezama sa bračnom, osim što u Komisiji postoji dilema da li da se uvede i njena obavezna registracija.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija legalizuje gej brakove?

Izvor: TvojPortal.com, 07.Jul.2011

/vesti online/ Radna grupa Vlade Republike Srbije koja radi na novom Građanskom zakoniku razmišlja o priznavanju homoseksualnih brakova, i to tako što bi brak ubuduće bio definisan kao ”zajednica dva lica”, a ne isključivo muškarca i žene, pišu “Novosti“.. . Gej brakovi uskoro i u Srbiji?. . Veća...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.