Sprečena prva gej parada u Bratislavi

Izvor: Politika, 22.Maj.2010, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečena prva gej parada u Bratislavi

Bra­ti­sla­va – Slo­vač­ke le­zbej­ke i ho­mo­sek­su­al­ci od­u­sta­li su ju­če od svo­je pr­ve gej pa­ra­de i po­ho­da pro­tiv dis­kri­mi­na­ci­je pre ne­go što je uop­šte us­pe­la da kre­ne iz cen­tra Bra­ti­sla­ve jer su ih na­pa­li neo­na­ci­sti a po­li­ci­ja ni­je u sta­nju da im ga­ran­tu­je bez­bed­nost. Zbog na­pa­da na do­zvo­lje­nu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gej pa­ra­du, po­li­ci­ja je uhap­si­la do sa­da če­tvo­ro eks­tre­mi­sta.

DU­GA prajd, po­hod slo­vač­kih ho­mo­sek­su­a­la­ca i le­zbej­ki ko­ji su us­pe­li pr­vi put da ga or­ga­ni­zu­ju po­sle pro­pa­lih po­ku­ša­ja ra­ni­jih go­di­na, ni­je ta­ko po­pod­ne ni kre­nuo uli­ca­ma sta­rog gra­da po­što je po­li­ci­ja upo­zo­ri­la da su pri­la­zi tr­gu pu­ni neo­na­ci­sta i ul­tra­na­ci­o­na­li­sta.

„Tu­žno je da po­li­ci­ja ni­je us­pe­la da nam obez­be­di tra­su ko­ju smo na­ja­vi­li ne­ko­li­ko me­se­ci una­pred”, ka­zao je je­dan od or­ga­ni­za­to­ra gej pa­ra­de Pe­ter Vaj­sen­ba­her.

Oko 500 uče­sni­ka ko­ji su se oku­pi­li na Hve­zdo­sla­vo­vom tr­gu osta­ju tu na kon­cer­tu a za­tim će pred­ve­če pod prat­njom po­li­ci­je pre­ći ka Du­na­vu, na DU­GA prajd žur­ku na bro­du.

Ukup­no oko 100 neo­na­ci­sta i eks­tre­mi­sta iz Slo­vač­kog za­jed­ni­štva na­pa­li su uče­sni­ke gej pa­ra­de, le­zbij­ke i ho­mo­sek­su­al­ce ali i obič­ne Slo­va­ke, ak­ti­vi­ste ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja i ne­ko­li­ko evro­po­sla­ni­ka čim su se oku­pi­li na tr­gu a ba­ci­li su ne­ko­li­ko pu­ta u ma­su dim­nu bom­bu. Po­li­ci­ja je mo­ra­la vi­še pu­ta da in­ter­ve­ni­še - is­te­ra pe­to­ro neo­na­ci­sta ko­ji su se sa svo­jim tran­spa­ren­tom ume­ša­li u ma­su a spe­ci­jal­ci slo­vač­ke po­li­ci­je po­ti­snu­li su sa tr­ga gru­pu od 50 neo­na­ci­sta ko­ju su po­ku­ša­va­li da pri­đu sa stra­ne gde ni­je bi­lo po­li­cij­skih kon­tro­la.

Upr­kos in­ter­ven­ci­ja­ma po­li­ci­je ko­ja ni­je okle­va­la ni da upo­tre­bi pen­dre­ke pro­tiv neo­na­ci­sta, pro­tiv­ni­ci gej pa­ra­de us­pe­li su da za­spu ja­ji­ma i ka­me­ni­ca­ma go­vor­ni­ke na po­di­ju­mu, me­đu nji­ma i austrij­sku evro­po­sla­ni­cu iz Stran­ke ze­le­nih Ul­ri­ke Lu­na­cek a po­li­ci­ji su skan­di­ra­li „sra­mo­ta, sra­mo­ta”.

„Vo­li­te ko­ga ho­će­te da vo­li­te”, ni­je se pre­pla­ši­la na­pa­da Lu­na­ce­ko­va i upo­zo­ri­la da Evrop­ski par­la­ment pa­žlji­vo pra­ti ka­ko slo­vač­ki po­li­ti­ča­ri re­a­gu­ju na ovaj pr­vi po­ku­šaj slo­vač­kih LGBT oso­ba da se po­ka­žu u jav­nom ži­vo­tu.

„Če­sti­tam Bra­ti­sla­vi. I kod nas u Ho­lan­di­ji je bi­lo ta­ko - pr­vo je na uli­ce iza­šla gru­pi­ca, on­da gru­pa a sa­da su to či­ta­ve ma­se”, ka­za­la je na Hve­zdo­sla­vo­vom tr­gu evro­po­sla­ni­ca Ma­ri­ja Kor­ne­li­sen.

Osim dim­nih bom­bi, pe­tar­di, ka­me­ni­ca i ja­ja slo­vač­ki eks­tre­mi­sti su na ma­su raz­ba­ca­li i vul­gar­ne let­ke sa pre­cr­ta­nim cr­te­ži­ma oso­ba istog po­la ka­ko vo­de lju­bav i na­pi­si­ma „Da­nas ho­mo­sek­su­a­lac, su­tra pe­do­fil” ili „Ka­ži­te NE po­ho­du per­verz­nja­ka”. Uče­sni­ci gej pa­ra­de od­go­va­ra­ju im skan­di­ra­njem „Ne pla­ši­mo se” i „Baš nas bri­ga za vas”.

Re­por­te­ri slo­vač­kih me­di­ja za­be­le­ži­li su slu­ča­je­ve da po­li­caj­ci uop­šte ni­su re­a­go­va­li na neo­na­ci­ste ko­ji ga­đa­ju uče­sni­ke DU­GA prajd, iako su po­red grad­skih po­li­ca­ja­ca sprem­ni i spe­ci­jal­ci za raz­bi­ja­nje de­mon­stra­ci­ja i po­li­ci­je je znat­no vi­še ne­go na­sil­ni­ka a nad tr­gom je i po­li­cij­ski he­li­kop­ter.

Be­ta

[objavljeno: 23/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.