Split: Fijasko gej parade (VIDEO)

Izvor: S media, 11.Jun.2011, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Split: Fijasko gej parade (VIDEO)

Prekinuta gej parada u Splitu. Protivnici parade napali su ljude u povorci petardama, kamenjem, topovskim udarima i bakljama. U neredima povredjeno više osoba. Pojedini govornici poručili da je "Split gori od Beograda".

Nakon prvog "Split Prajda" koji je prekinut zbog nasilja huligana nad učesnicima, beleži se velik broj lakše povređenih, ali i petoro hospitalizovanih zbog težih povreda, dok je policija saopštila da je privela 81 lice, iako je po procenama >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koje prenose pojedini mediji broj privedenih huligana veći od 300.



Na skupu koji je okupio pripadnike LGBT populacije, ali i one koji podržavaju ravnopravnost polnih manjina, među njima i istaknute ličnosti iz javnog života, bilo je nekoliko stotina ljudi koje je obezbeđivalo 500 redovnih i interventnih policajaca, ali i helikopter.


Oni nisu uspeli da zaustave divljanje nekoliko hiljada protivnika "Split Prajda" koji su se okupili na obali, gde je najavljen skup i koji su učesnike gađali bakljama, petardama, kamenjem, saksijama s cvećem i pepeljarama, uz povike "Ubij pedera", "Nakaze" i "Cigani", ali i ustaške pozdrave.

Split: Opsadno stanje zbog gej parade

Kacin: Dobra vest za Hrvatsku i susede[/url

[url=http://www.smedia.rs/vesti/detalji.php?id=66287

"Gej parada" u Zagrebu 18. juna, u Splitu nedelju ranije]

Aktivistkinja udruženja Kontra Sanja Juras kritikovala je policiju i državne službe zbog toga što nisu sprečili nasilje na prvoj manifestaciji te vrste u Splitu. Pojedini govornici su poručili da je "Split gori od Beograda".

Nakon kratkog programa učesnici parade, uz jake snage policije, napustili su rivu, a policija je zatim počela da ih prevozi na sigurne lokacije.

Za sedam dana u Zagrebu se održava deseta Povorka ponosa.

(Beta, foto: Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.