SNP Naši: Zabraniti Paradu ponosa

Izvor: B92, 23.Sep.2012, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNP Naši: Zabraniti Paradu ponosa

Beograd -- Srpski narodni pokret "Naši" traži od vlasti Srbije da zabrane održavanje Parade ponosa i donesu zakon o zabrani, kako se navodi, "gej prajd propagande".

U saopštenju te organizacije ocenjuje se da će se na taj način stvoriti uslovi za dalju borbu protiv, prema njihovim rečima, "protivustavnog gej prajd aktivizma".

SNP "Naši" takodje smatra da "gej prajd" interesne grupe, uz podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pritisak EU institucija, vrše, kako se navodi, "medijsku prevaru" kojom se parada proglašava ustavnom obavezom i u javnost izlaze sa tezom da je zabrana parade kršenje Ustava. U saopštenju se, medjutim, tvrdi da je reč o "grubom kršenju" Ustava Republike Srbije i da je zakon o zabrani gej prajd propagande neophodan u cilju potpunog ostvarivanja svih prava koja gradjanima Srbije garantuje Ustav Srbije, "a za cilj ima očuvanje moralnog okruženja koje garantuje Ustav". Ustavni sud Srbije je krajem prošle godine presudio da je odluka o zabrani "Povorke ponosa" 2009. godine bila neustavna. Pomoćnik poverenice za zaštitu ravnopravnosti Milovan Batak, izjavio je za Tanjug da je tom odlukom Ustavni sud poručio da je zabrana takvog okupljanja neustavna i da samim tim takva manifestacija mora da se održi bez obzira na bezbednosne rizike koje niko ne negira. Ističući da ne zna da li će ove godine doći do održavanja "prajda", on je podsetio da pripadnici LGBT populacije imaju pravo na okupljanje kako bi skrenuli pažnju na svoj položaj i da zbog toga njihov fizički integritet ne može da bude ugrožen. "Dajemo punu podršku organizaciji ovakve manifestacije. Samo činjenica da postoji tolika tenzija i napetost oko takvog jednog dogadjaja je pokazatelj da ti ljudi imaju zaista odredjene probleme na koje žele da skrenu pažnju", rekao je Tanjugu Batak.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SNP "Naši" traže zabranu Parade ponosa

Izvor: Akter, 23.Sep.2012

Srpski narodni pokret "Naši" traži od vlasti Srbije da zabrane održavanje Parade ponosa u Beogradu i donesu zakon o zabrani, kako se navodi, "gej prajd propagande"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.