Prva presuda za seksualnu diskriminaciju

Izvor: Novine novosadske, 09.Jan.2013, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva presuda za seksualnu diskriminaciju

GSA ilustracijaApelacioni sud u Novom Sadu doneo je pravosnažnu presudu kojom je utvrđeno diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije protiv M.A. (25) iz Vršca od strane kolege Daria K. (26) iz Vlajkovca.
Apelacioni sud u Novom Sadu doneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << je pravosnažnu presudu kojom je utvrđeno diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije protiv M.A. (25) iz Vršca od strane kolege Daria K. (26) iz Vlajkovca, i to je prva presuda te vrste, saopštila je danas Gej strejt alijansa (GSA).
Diskriminacija je vršena nekoliko meseci u kontinuitetu na radnom mestu u privatnoj firmi u Vršcu, gde su obojica bili zaposleni, navodi se u saopštenju GSA koja je zastupala oštećenog.
Ovo je prva pravosnažna presuda u Srbiji po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije koja se tiče diskriminacije izvršene na radnom mestu zbog drugačije seksualne orijentacije, ističe GSA.
Pravosnažnom presudom Apelacionog suda je Dariu K. naloženo da oštećenom M.A. isplati 180.000 dinara za pretrpljene duševne bolove zbog povreda prava ličnosti, ugleda i časti, kao i da Pravnoj službi GSA nadoknadi sudske troškove u iznosu od 99.000 dinara.
GSA navodi da je veoma zadovoljna konačnom presudom Apelacionog suda u Novom Sadu i relativnom brzinom procesa, a takođe je zadovoljna i obrazloženjem presude kao i činjenicom da Apelacioni sud nije vratio predmet na ponovno suđenje, što je česta praksa.
Izvor: Tanjug / Večernje novosti

Nastavak na Novine novosadske...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.