Prva gej parada u Pragu protekla mirno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva gej parada u Pragu protekla mirno

PRAG -

Hiljade ljudi okupilo se danas u češkoj prestonici, na prvoj gej paradi u tom gradu, koja je protekla mirno uprkos političkim kritikama i protestima konzervativnih grupa.

Učesnici parade koji su se okupili u centru Praga, nosili su upadljivu odeću, duvali u pištaljke i mahali zastavama, a zatim, pešice ili u vozilima, prošli glavnim ulicama grada.

Skup je, pored čeških, privukao učesnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz različitih delova Evrope, a parada je završena na ostrvu na Vltavi, nizom koncerata i šou programa.

Organizator parade Česlav Valek, rekao je da je u samoj paradi učestvovalo oko 5.000 ljudi, dok je oko 10.000 izašlo na ulice da prati ovaj događaj, preneo je AFP.

Petodnevni festival koji je počeo u sredu, izazvao je, unapred, različite reakcije u javnosti, pošto je glavni savetnik predsednika Vaclava Klausa Petr Hajek nazvao gej populaciju "devijantnom".

Predsednik Klaus zatim je izjavio da gej parada predstavlja manifestaciju "homoseksualizma", a ne homoseksualnosti, kao i da je izraz "devijantno" neutralna reč u smislu vrednosne procene.

Posle ovih izjava, ambasadori Austrije, Belgije, Velike Britanije, Kanade, Danske, Estonije, Nemačke, Norveške, Španije, Švedske i SAD, izdale su zajedničko saopštenje u kojem su podržali gej paradu u Pragu.

Klaus je saopštenje ocenio kao "korak bez presedana", a šef češke diplomatije Karel Švarcenberg rekao je da je ovaj spor "nesrećan".

Okupljenima na gej paradi obratila se i nekadašnja česka teniska zvezda gej orijentacije Martina Navratilova, koja je pozvala predsednika Klausa da se priključi skupu i proveri šta okupljeni imaju da kažu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.