Protest Gej strejt alijanse u Sava centru

Izvor: RTS, 24.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest "Gej strejt alijanse" u Sava centru

Protest predstavnika "Gej strejt alijanse" u Sava centru zbog otkazivanja konferencije tog udruženja. "Konferencija otkazana iz bezbednosnih razloga, međunarodni kongresni centar služi ozbiljnim skupovima", poručeno je iz uprave Centra.

Boris Milićević

Liberalno-demokratska partija zatražila je da se povuče odluka uprave Sava centra kojom se onemogućava održavanje konferencije "Gej strejt >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << alijanse".

"Ovakvo ponašanje je najdirektniji oblik diskriminacije, koji je praćen ciničnim pozivanjem na ozbiljnost Kongresnog centra. U svakom javnom prostoru mora biti mesta za skupove registrovanih organizacija koje se zalažu za ukidanje diskriminacije i zaštitu ljudskih prava", navodi se u saopštenju LDP-a.

Ta stranka će "na nivou Beograda insistirati da se ta odluka preispita i promeni i da se omogući da se u gradskoj ustanovi, kakva je i Sava centar, održavaju svi zakoniti skupovi bez ikakvog oblika diskriminacije ili diskrecionih procena trenutnog menadžmenta".

Dvadesetak predstavnika udruženja "Gej strejt alijanse" ušlo je večeras u Sava centar i postavilo se ispred bioskopskog platna pred početak filma "Milk", protestujući zbog otkazivanja konferencije za novinare te organizacije u Sava centru, najavljene za četvrtak. 

Oni su uzvikivali "Smrt homofobiji", dok je publika u sali bila podeljena u reakcijama na protest "Gej strejt alijanse".

Ispred Sava centra se pred početak filma okupilo stotinak predstavnika Gej strejt alijanse, ali im jako obezbeđenje Centra nije dozvolilo da podele saopštenje.  Ispred Sava centra bili su raspoređeni i policajci u opremi za razbijanje demonstracija.

Nakon toga oni su ušli u salu i počeli protest na bini ispred platna. Po završetku protesta, projekcija filma nesmetano je nastavljena.

Predsednik "Gej strejt alijanse" Boris Milićević izjavio je da je rukovodstvo Sava centra zatražilo od Medija centra da otkaže konferenciju za novinare te Alijanse.

Milićević je rekao da je pomoćnik direktora Sava centra Rade Hinić zahtevao da se otkaže konferencija najavljena za četvrtak zato što je organizator "Gej strejt alijansa".

Iz Alijanse je ranije najavljeno da će u Medija centru predstaviti "Izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT (lezbejki, gej, biseksualnih i transseksualnih) osoba u Srbiji u 2008. godini - Ovo je zemlja za nas".

Pomoćnik direktora Sava centra Rade Hinić rekao je da je "Sava centar Međunarodni kongresni centar i da takve institucije svuda u svetu služe za ozbiljne skupove".

"Ne ulazim ni u čiju rasnu i polnu orjentaciju, ali mislim da taj skup može da se održi i na drugom mestu", naveo je Hinić.

Hinić je rekao da "Medija centar" više nije zakupac prostora na drugom spratu i da sada organizuje događaje u prostorijama koje su vlasništvo Sava centra pa je zbog toga zatraženo da dostavlja podatke o temama i učesnicima konferencije.

Hinić je rekao da je "Medija centar" za ovu nedelju najavio četiri događaja, a da je dostavio podatke o tri, dok je podatke o konferenciji "Gej strejt alijanse" dostavio naknadno.

Hinić: Konferencija otkazana iz bezbednosnih razloga

"Moja prevashodna odgovornost je da zaštitim ovaj objekat, a ljudska prava ne ugrožavam", rekao je Hinić, podsetivši na ranije sukobe koji su izbili na Trgu Republike kada je ta organizacija obeležavala svoj dan.

"Ne bih voleo da se to dogodi u centru 'Sava' budući da je reč o uglednom objektu u kome se održavaju međunarodni kongresi, a u ovom trenutku se održava i FEST", rekao je Hinić dodajući da je najavljena konferencija Alijanse otkazana iz bezbednosnih razloga.

Milićević je kazao da je povodom izjava koje je pomoćnik direktora centra "Sava" Hinić dao medijima, a koje je on ocenio kao homofobične, konsultovao pravnog zastupnika koji će proceniti da li ima osnova za neku vrstu postupka.

Agenciji Beta je u "Medija centru" potvrđeno da rukovodstvo Sava centra ne dozvoljava skup "Gej strejt alijanse".

Zbog preseljenja "Medija centra" na Terazije, od 1. februara otkazan je zakup u Sava centru, ali MC i dalje tamo organizuje događaje i zakup sala plaća unapred.

Konferencija za novinare GSA na kojoj će biti predstavljen "Izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u 2008. godini - Ovo je zemlja za nas", biće održana u četvrtak, u Centru za kulturnu kontaminaciju.

Prema koalicionom sporazumu posle izbora prošle godine, rukovođenje Sava centrom pripalo je Socijalističkoj partiji Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.