Prajd u Budvi - Privedene 22 osobe

Izvor: B92, 24.Jul.2013, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prajd u Budvi - Privedene 22 osobe

Budva -- U Budvi neredi pre, tokom i nakon održavanja prve Parade ponosa. Vijesti: Više učesnika Prajda povređeno, policija bacila dimnu bombu, privredene 22 osobe.

Zvaničn ideo prve crnogorske Parade ponosa završen je nešto posle 13 časova, kada je počela evakuacija učesnika Parade.

Zbog nereda koji su počeli i pre početka Prajda, a koji su se nastavili i tokom i nakon parade, policija je odlučila da nekoliko desetina učesnika Prajda evakuiše s dva broda, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su obezbeđivala dva policijska patrolna čamca.

Organizatori Parade procenjuju da je u šetnji u Budvi bilo oko 120 ljudi. Beta prenosi da je na Paradi učestvovalo nekoliko desetina ljudi, a među njima su bili i predstavnici Vlade Crne Gore, opozicije i nevladinih organizacija.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević odao je danas priznanje policiji za uspešno obezbeđenje Parade ponosa u Budvi. Konjević je u parlamentu rekao da je skup završen bez težih incidenata, ali da je lakše povređeno nekoliko ljudi, među kojima su i policajci i učesnici i protivnici parade. Ministar je naveo da je protiv Parade ponosa u Budvi protestovalo oko hiljadu građana.

Reporter B92 s mesta zbivanja javio je da je tokom šetnje u Budvi vladao pravi haos, da su "letele su flaše i čaše" na učesnike i da su sukobi počeli i pre šetnje.

"Uhapšena su barem trojica mladića koji su predvodili nerede, i jako su mladi, ne znamo za sada da li su navijači, kako se spekuliše, a moguće je i da su maloletni", prenosi za B92 Darko Jevtić.

"Vijesti" prenose da je nekoliko učesnika Parade povređeno kamenicama i jajima i dodaju da je jedna žena pogodila ombudsmana Šućka Bakovića šišarkom u rame, a njegovu zamjenicu Marijanu Laković kamenom u nogu. Napadnut je i kamerman TV Budve i polomljena mu je kamera.

Zbog žestokih sukoba policije i protivnika Parade ponosa pre šetnje, koja je bila zakazana za 12 časova, odlučeno je da se povorka održi skraćenom maršrutom, pa je povorka krenula ispred zidina Starog grada u Budvi, a u obezbeđenju učestvuje više od 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

U kafićima na šetalištu je mnogo posetilaca, među kojima ima dosta meštana i stanovnika Crne Gore. Većina u Crnoj Gori je protiv organizovanja Parade.

Podgoričke "Vijesti" pišu da je posle 12 časova policija bacila dimnu bombu kako bi rasterala napadače, koji su nastavili da kamenuju policiju.

Reporter B92 s mesta zbivanja preneo je da je Budva puna policije i specijalaca pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

Oko pola sata pred početak Prajda, bacane su kamenice i jaja, zbog čega je policija iz parka, u kome je počelo okupljanje, učesnike udaljila ka hotelu "Avala". Naš reporter javlja da je tada policija rasterala napadače, po svemu sudeći grupu navijača. Desetak mladića gađalo je jajima autobus u kom su bili LGBT aktivisti, uz povike: "Bolesnici", "Pe***i". U autobusu je bilo oko 30 aktivista.

Turisti koji su u ovom trenutku u Budvi su zbunjeni, primećuje naš reporter.

"Za njih je ovo cirkus, mnogima nije ni jasno šta se to dešava, niti zašto ima ovoliko policije. Deo grada u kome je planirano da bude Prajd je potpuno okružen policijom, koja po službenoj dužnsoti čuva i štiti učesnike parade. Meštani Budve, kao i stanovnici drugih gradova u Crnoj Gori sa kojima sam razgovarao uglavnom su protiv Prajda", javlja Darko Jevtić, reporter B92.

Nešto manje od sata pre početka Parade, u Gradskom parku je došlo do koškanja policije i grupe mladiće, među kojima je bio i poznati bokser Nikola Sjekloća. Na terasi hotela "Mogren" nalazi se grupa mladića koji uzvikuju: "Ubij, ubij, pe***a".

Gej aktivista iz Srbije Boban Stojanović ocenjuje da je održavanje prajda u Budvi, uprkos svim poteškoćama, hrabar potez i da se nada da će Budva sledeće godine Prajd moći da bude održan na isti način kao u Splitu.

"Ovo je što se tiče crnogorskog društva i crnogorske politike jako važno, posebno što je ona uvek nekako proevropska i tako se predstavlja, sada je bitno da se to pokaže i na delu", rekao je Stojanović za B92.

U Budvi su, uoči održavanja prve Parade ponosa, osvanule čitulje sa imenom predsednika LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića, organizatora gej povorke. Nepoznate osobe izlepile su čitulje u više delova grada.

Cimbaljević je ranije kazao da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj toga koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i neguje različitosti.

Nekoliko nevladinih organizacija iz Srbije, okupljenih u koaliciju "Korak", osudile su govor mržnje i poziv na linč organizatora prve crnogorske Parade ponosa. Oni ističu da je parada legitiman način kojim pripadnici LGBT zajednice žele da ukažu na svoj težak položaj. Koalicija "Korak" je izrazila nadu da će nadležne institucije obezbediti sigurnost svih učesnika parade, kao i da će nadležni organi brzo i efikasno reagovati u procesuiranju pretnji.

Nezadovoljstvo zbog održavanja gej parade u Budvi iskazali su i navijači fudbalskog kluba “Partizan” iz tog primorskog mesta, a u metropoli crnogorskog turizma organizovano je potpisivanje peticije protiv održavanja Povorke ponosa.

Ugostitelji budvanskih lokala sinoć su oko pola jedan u znak protesta isključili muziku u svojim objektima.

Iz crnogorske vlade ranije je poručeno da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kome se poštuju ljudska prava, a iz policije da će preduzeti sve mere da manifestacija protekne bezbedno.

Ministar zaštite ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je da Vlada Crne Gore podržava održavanje Parade.

Parada ponosa u Budvi biće pokazatelj ukupnih promena u crnogorskom društvu na evropskom putu”, istakao je on.

Numanović nije želeo da se direktno izjasni o tome da li će lično prisustvovati Paradi ponosa u Budvi, ali je kazao da će tom skupu svakako prisustvovati predstavnik Vlade Crne Gore.

Pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Nikola Janjušević istakao je da će policija uraditi sve što je u njenoj nadležnosti, kako bi skup protekao bez incidenata.

On nije želeo da precizira koliko će policajaca obezbeđivati Paradu, navodeći da će policajaca biti “dovoljno”.

"Policija će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, uraditi sve što je potrebno kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi i bez incidenata”, istakao je Janjušević.

Prema nezvaničnim informacijama, za bezbednost učesnika Parade ponosa u Budvi biće angažovano oko 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Iz LGBT Foruma progres najavili su da će do kraja leta biti održana još jedna Parada ponosa u Crnoj Gori.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prva Parada ponosa u Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2013

U Budvi će danas biti održana prva Parada ponosa u Crnoj Gori i, mada je iz policije poručeno da će preduzeti sve mere da manifestacija protekne bezbedno, tenzije su prisutne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.