Policijski sindikat protiv održavanja Parade ponosa

Izvor: Blic, 30.Avg.2011, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policijski sindikat protiv održavanja "Parade ponosa"

BEOGRAD - Nezavisni policijski sindikat Srbije saopštio je danas da "Parada ponosa", najavljena za 2. oktobar u Beogradu, ne treba da se održi jer postoje bezbednosni rizici po građane i policiju.

Predsednik tog sindikata Momčilo Vidojević je rekao da "ne treba da se održi 'Parada Ponosa' u ovom trenutku", jer postoje najave da će doći do inicidenata sličnih onima na prošlogodišnjem skupu, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je povredjeno više od 140 policajaca.

Upitan da li će se taj sindikat pridružiti kolegama koji su najavili da će štrajkovati tokom održavanja "Parade ponosa", Vidojević je rekao da je teško doneti takvu odluku, ali da će biti u kontaktu s kolegama.

Na pitanje da li bi policija obezbedjivala "Paradu ponosa" ukoliko bi dobila veća ovlašćenja u održavanju javnog reda i mira, Vidojević je odgovorio negativno.

"Nije rešenje u upotrebi veće sile, već je bitno da ne dodje do upotrebe sile, jer gradjani su oni koji napadaju i oni koji se brane, a policija je izmedju", rekao je on.

Članovi tog sindikata pozvali su bezbednosne strukture da donesu tačnu procenu bezbednosti održavanja "Parade ponosa" i da pri tome poštuju ustavne i zakonske odredbe.

Funkcioner tog sindikata Miloš Jelenković je rekao da bezbednosna procena mora da bude jasna i precizna, objasnivši da to podrazumeva i zabranu održavanju skupa, ukoliko postoje razlozi za to.

"Ne vidimo u čemu je problem da se taj skup zabrani", istakli su predstavnici tog sindikata, najavivši da će se njihovi članovi o pitanju obaveza u vezi s "Paradom ponosa" ponašati u skladu sa zakonom.

To podrazumeva, kako su naveli - da prekinu proces rada ukoliko im je bezbednost na radu ugrožena, dok poslodavac ne otkloni razloge zbog kojih je došlo do ugrožavanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.