Počela Nedelja ponosa, Parada ponosa 15. septembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela "Nedelja ponosa", "Parada ponosa" 15. septembra

Više od 50 događaja biće održano u okviru 10. "Nedelje ponosa" koja je danas zvanično počela, presecanjem crvene trake, a biće završena "Paradom ponosa", u nedelju, 15. septembra.

Osim radionica za osnaživanje LGBT populacije, u okviru "Nedelje ponosa" biće održani razni paneli, predavanja, izložbe, kao i tri predstave od kojih će dve biti u Narodnom pozorištu, 13. i 14. septembra.

Goran Miletić iz Organizacionog odbora "Beograd prajda" ukazao je da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pripadnici LGBT zajednice i dalje izloženi diskriminaciji i nasilju koje, dodao je, često nije istraženo ili nije dovoljno brzo istraženo.

Poručio je da u slučajevima nasilja tužilaštvo treba da reaguje brzo, da počinioci budu uhapšeni i osuđeni i istakao da bi država što pre trebalo da usvoji zakon o registrovanim partnerstvima i zakon o rodnom identitetu.

On je dodao da je jedan od zahteva i da se stave van snage presude koje su donošene za vreme komunizma, kojima su, kaže, neki bili osuđeni na zatvorsku kaznu zbog seksualnih odnosa sa osobom istog pola.

Marko Mihailović, takođe član Organizacionog odbora, podsetio je da je Beograd ove godine kandidat za domaćina Euro Prajda 2022. godine.

Kako je rekao, političke razlike u regionu su nešto što puni tabloide i o čemu štampa piše, a jako malo se govori o solidarnosti i ljubavi koja postoji.

"Mi koji se borimo za ljudska prava širom zapadnog Balkana imamo snažne mreže podrške, borimo se jedni za druge, za bolje društvo za sve, ne samo u Srbiji, već za ceo region. Naša kandidatura je upravo bazirana na toj saradnji koju imamo na području zapadnog Balkana. Imamo podršku svih zemalja regiona i želimo da dovedemo Euro Prajd u grad gde je to zaista potrebno", rekao je Mihailović.

Na otvaranju "Nedelje ponosa" govorile su i majke LGBT osoba koje su učestvovale u kampanji "Ne odričem se", među kojima je i Gordana Perunović Fijat čija je ćerka lezbejka.

"Oboje svoje dece volim i podržavam u sitnim ili krupnim stvarima, kao što je izbor drage osobe, mesto gde će živeti ili bilo šta drugo", rekla je ona i dodala da je oduševljena kampanjom "Ne odričem se".

"Parada ponosa" počinje u nedelju u 17 sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.