Parada visokog rizika

Izvor: Politika, Tanjug, 14.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada visokog rizika

Službe bezbednosti procenjuju da će u nedelju 20. septembra doći do velikih nemira u Beogradu. – „Obraz” poručuje organizatorima „Parade ponosa”: „Čekamo vas”. – Moguća i crkvena litija istog dana

Procena je srpskih bezbednosnih službi da će 20. septembra ove godine desničarske organizacije, udruženja roditelja i navijača zajednički pokušati da nasilnim putem spreče održavanje „Parade ponosa”, ako u međuvremenu njeni organizatori sami >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne odustanu od okupljanja, saznaje „Politika” iz vrha bezbednosnih službi Srbije. Sa druge strane, dok su predstavnici navijačkih grupa i pojedinih ultradesničarskih organizacija uglavnom složni u tome da neće organizovati nasilni „kontraprotest”, već da će izaći na gradske ulice da bi kao građani „mirnim protestom izrazili neslaganje”, druge njima slične organizacije otvoreno su u izjavama za naš list izrazile svoj preteći stav.

I jedni i drugi su, pak, složni u tome da ne mogu da garantuju pojedinačno za svakog njihovog simpatizera, niti da do sukoba neće doći.

Naš list je juče došao do procene naših službi bezbednosti o „Paradi ponosa”. U tom dokumentu piše da službe bezbednosti očekuju dolazak u Beograd velikog broja pristalica desničarskih organizacija i navijača iz cele Srbije i Republike Srpske. Njihovi podaci ukazuju na to da, pored najavljenih fizičkih obračuna sa pripadnicima gej populacije, navijači „Crvene zvezde” i „Rada” planiraju napad na policajce koji će obezbeđivati skup. Navijačke grupe će, kako procenjuju službe bezbednosti, izazvati incident u širem centru grada, kako bi policija pažnju usmerila na taj događaj i to iskoristiti za sukob sa učesnicima parade.

Pristalice nacionalističkih organizacija „Obraz”, „Pokret 1389” i „Naši”, prema informacijama iz srpskih bezbednosnih službi, žele da se obračunaju isključivo sa gej populacijom. Njihovi članovi će se prijaviti kao učesnici parade da bi u određenom trenutku izazvali tuču unutar same povorke. Učesnici „kontraskupa” će, prema istim informacijama, sa sobom nositi kamenje, baklje, Molotovljeve koktele, suzavac i petarde.

Tokom parade će, procenjuje se, doći do tuče u kojoj će biti povređenih učesnika povorke, građana, policajaca. Procene su i da će biti oštećen veliki broja objekata i da će biti počinjen veliki broj krivičnih dela.

Mladen Obradović, glavni sekretar organizacije „Obraz”, kaže za „Politiku” da je „svima dobro poznato da je ogromna većina srpskog naroda protiv održavanja takve manifestacije”

– Isto tako, svima je jasno šta će se desiti ukoliko organizatori te parade i režim koji ih podržava pokušaju silom da nametnu širenje nemorala kojem se narod odlučno protivi. Prema tome, organizatori će snositi isključivu odgovornost za sve što se tamo bude dogodilo. Naglašavamo da ni po koju cenu nećemo dozvoliti održavanje parade srama. Tog dana će biti prisutan ogroman broj ljudi iz svih srpskih krajeva – tvrdi on za „Politiku”.

Na naše pitanje da li to znači da „Obraz” organizuje nasilno sprečavanje održavanja parade, Obradović je rekao da „samo održavanje takve manifestacije, uprkos tome što se zna šta će se dogoditi ukoliko oni pokušaju da oskrnave Beograd, predstavlja očiglednu provokaciju”.

– Oni misle da mogu nekažnjeno da guraju prst u oko svima nama i našem narodu. To tako neće proći, srpski narod i „Obraz” to neće dozvoliti. Mi ih pozivamo da još jednom dobro razmisle o svemu i poručujemo im: „Čekamo vas!” – kaže Obradović.

Predstavnici organizacija „Pokret 1389” i „Naši” su u izjavama za naš list bili daleko umereniji u izražavanju svojih stavova.

Ivan Ivanović, predsednik organizacije „Naši”, kaže za „Politiku” da će tog dana u Beogradu biti organizovan miran protest.

– Želimo na miran način da izrazimo naš stav da se ne slažemo sa organizovanjem parade. Napisali smo „Narodni proglas” u kojem pozivamo sveštenike, vojsku i policiju, radnike i seljake, studente i navijače da se odazovu toga dana da se spreči parada. Nismo pominjali fizički obračun, ali ne mogu da garantujem da neće doći do incidenta. Očekujemo da će nam Crkva izaći u susret. Pisali smo pismo Svetom arhijerejskom sinodu i imamo indicije da će najverovatnije biti organizovana crkvena litija koja će 20. septembra krenuti kroz Beograd. Nadamo da parada neće ni biti održana – navodi Ivanović.

Rade Ljubičić, predsednik Upravnog odbora organizacije „Pokret 1389”, kaže da je netačno da ova organizacija sprema nasilno sprečavanje „Parade ponosa”.

– To je deo jedne užasne fašističke propagande režima protiv „Pokreta 1389”. Nikada tako nešto nismo pričali, i to su dezinformacije koje širi lažna organizacija. Mi smo protiv gej parade, ali nasilje nikada nismo pominjali – tvrdi Ljubičić.

Na pitanje da li će pristalice „Pokreta 1389” izađi organizovano na gradske ulice 20. septembra, Ljubičić je odgovorio da će se „dogovoriti sa drugim prijateljskim organizacijama.

– Nadamo se da će parada biti otkazana – rekao je Ljubičić.

Organizacija „Anarhosindikalistička inicijativa” će, prema saznanjima bezbednosnih struktura, takođe učestvovati na „kontramitingu”, ali će tu priliku iskoristiti u druge svrhe. Oni će, prema našim saznanjima, napasti policijske službenike kako bi se osvetili za hapšenje svojih članova koji su bacili Molotovljev koktel na grčku ambasadu.

Osim pristalica ovih organizacija, u Beogradu se tog dana očekuje i veliki broj građana koji do sada nisu učestvovali na protestima, kao i učenika srednjih škola koji se protive parada. Političke partije, kako saznajemo, ne organizuju dolazak svojih članova, međutim, prema operativnim saznanjima očekuje se prisustvo „podmlatka” raznih patriotski opredeljenih političkih stranaka.

Bezbednosne službe, između ostalog, raspolažu informacijom da bi tokom održavanja „Parade ponosa” moglo da dođe i do napada na državne institucije.

Danijela Vukosavljević

[objavljeno: 15/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.