Parada ponosa završena uz manje incidente

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2014, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada ponosa završena uz manje incidente

Parada ponosa završena je govorima ispred Skupštine grada, a Boban Stojanović, jedan od organizatora manifestacije, ocenio je da je situacija pod kontrolom i da nema većih bezbednosnih rizika. Prethodno je tokom šetnje došlo do koškanja između demonstranata i policije na raskrsnici Beogradske ulice i Njegoševe, kada je oko pedesetak mladića pokušalo da probije policijski kordon. Kako je javljaju reporteri RTV-a, policija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je blokirala centar grada, a izmenjene su i trase javnog prevoza, tako da Beograd dans izgleda kao grad pod opsadom.

Stojanović je učesnicima prajda rekao da će, ukoliko se neko plaši napadača, takve policija odvesti gde treba.

On je završio manifestaciju time što je pozvao svog partnera s kojim je u vezi 10 godina i na bini se poljubio sa njim. "Vidite da to nije ništa strašno", rekao je Stojanović.

Incidenti na Slaviji, kamenicama na policiju

Na Bulevaru oslobođenja kod Slavije, došlo je do sukoba između veće grupe mladića i Žandarmerije.

Grupa mladića je krenula od Hrama svetog Save ka centru grada, ali ih je Žandarmerija zaustavila na Slaviji.

Mladići su se potom povukli nazad, razdvojili na dve grupe i počeli da gađaju policiju kamenicama.

Policija ih je zatim rasterala, a u međuvremenu su stigla i borna kola a u pravu Slavije uputila se jedinica Žandarmerije ciji su pripadnici opremljeni za razbijanje demonstracija.

Ista grupa mladića već se bila sukobila s policijom kad su iz pravca Pravnog fakulteta pokušali da preko Slavije prođu do Hrama Svetog Save.

I tada su, kad ih je policija zaustavila na uglu Beogradske i Njegoševe ulice, poletele kamenice u pravcu policajaca, ali je mladićima, nakon desetak minuta ubeđivanja, policija dozvolila da nastave ka Hramu.

Oni su nosili transparente s uvredljivim porukama na račun učesnika Parade ponosa, majice s likom Vojislava Šešelja i uzvikivali parole podrške Ratku Mladiću.

Ministri, političari i javne ličnosti u šetnji

Podršku učesnicima parade pružili su zvaničnici Vlade Srbije i predstavnici stranih ambasada, među kojima su minstarka bez portfelja Jadranka Joksimović, državne uprave i lokalne uprave Kori Udovički, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić...

Ispred Vlade došli su istaknute ličnosti kulturnog i javnog života poput Biljane Srbljanović i Srđana Dragojevića.

Učesnici parade nose zastave duginih boja i transparente sa porukama mira, a ispred ulaza u Vladu postavljen je pano na kojem su svi zainteresovani mogli da ostave poruku Beogradu i Srbiji.

Na njemu su se potpisali pripadnici LGBT zajednice iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, a mogle su se pročitati poruke i poput "Ljubav je za svakog", "Mi smo nezaustavljivi"...

Vidljivi su i transparenti "Prajd. Normalno" i "Prestanite da kršite ljudska prava".

Paradu obezbeđuju jake policijske snage, a prati je veliki broj novinara, snimatelja i fotoreportera.

Inače, zabranjeno je kretanje vozila u centralnim i najprometnijim gradskim ulicama. Centar Beograda nadleću policijski helikopteri.

Ulica kneza Miloša blokirana je od Mostarske petlje, Krunska ulica od sedišta Demokratske stranke, kao i prilaz Bulevaru kralja Aleksandra.

Na Zelenom vencu i Terazijama nalaze se kordoni policije s vodenim topovima.

Saobraćaj je zabranjen i u Ulici kralja Milana, a prepreke su postavljene još na Slaviji. Na tom trgu postavljeno je nekoliko vozila policija među kojima i dva borbena oklopna vozila, kao i jake snage Žandarmerije.

Policijske barikade postavljene su i na uglu Kralja Milana i Resavske ulice, a odatle dalji prolaz je moguć samo građanima koji žive u tom delu grada.

Jake policijske snage i borbena oklopna vozila postavljene su i na Terazijama.

Uoči početka Parade ponosa u Beogradu nije bilo privođenja, kazali su danas agenciji Beta u Ministarstvu unutršnjih poslova (MUP). "Za sada je bilo samo rutinskih kontrola i utvrđivanja indentiteta, ali ništa više od toga", rečeno je u MUP-u.

Beogradski mediji javljaju, međutim, da je privedeno pet mladića na Slaviji, da je zapaljeno nekoliko guma koje su bačene sa nadvožnjaka kod "Kombank arene", ali je požar ugašen, a saobraćaj se odvija usporeno i zabeleženo je još nekoliko manjih incidenata.

Devenport: Sjajna šetnja i snažna poruka

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da mu je jako drago što je bio deo sjajne šetnje na Paradi ponosa.

"To je jako pozitivna i snažna poruka koju šalje LGBT zajednica", rekao je Devenport na skupu ispred Skupštine grada, gde je završena šetnja organizovana u okviru Parade ponosa.

Prema njegovim rečima, to je poruka ljudima koji žele da prete nasiljem da je to neprihvatljivo u Srbiji.

Devenport je rekao i da je ova manifestacija još jedan korak ka efikasnoj zaštiti ljudskih prava i dodao da je ovde reč o osnovnim ljudskim pravima svih građana.

Kif: Vlada omogućila građanima da uživaju svoja prava

Britanski ambasador u Beogradu Denis Kif pozdravio je danas održavanje Parade ponosa u Beogradu.

"Vlada Srbije je omogućila svim građanima da uživaju prava koja im garantuju Ustav i zakoni", poručio je Kif preko Tvitera.

Kif je jedan od ambasadora koji su i lično učestvovali u današnjoj Paradi kako bi, kako je naveo, pokazao ličnu solidarnost "s grupom građana koja se svakodnevno susreće s velikim izazovima".

Povređen fotoreporter Blica

Fotoreporter intergisane redakcije Ringier Axel Springera Dušan Milenković poogođen je kamenom u glavu dok je bio na zadatku tokom Parade ponosa u Beogradu.

Incident se desio na Slaviji, prenose agnecije.

Stefanović, Ješić i Čomić došli na Paradu ponosa

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović došao je na Paradu ponosa u Beogradu, i poručio da podrška toj manifestaciji predstavlja način zaštite i odbrane ljudskih prava i Ustava Srbije.

"Mislim da je ovom Paradom Beograd pokazao da prihvata to da ima različitosti i da su mu ljudska prava na prvom mestu", poručio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, podrška Paradi značajna je zbog toga što Ustav i zakoni Srbije garantuju slobodu okupljanja i svake različitosti koja ne ugrožava prava drugih.

"To što su se ovi ljudi okupili ovde znači da oni brane Ustav i zakone zemlje", kazao je Stefanović.

Na Paradu ponosa došla su i funkcionerka DS Gordana Čomić, te potpredsednik stranke Goran Ješić.

Miščević: Parada značajana za integraciju

Šefica peregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević izjavila je danas da je veoma važno da Srbija, kao društvo i država, pokaže da poštuje prava svojih građana koji su manjina. Ona je novinarima, ispred Vlade Srbije, uoči početka Parade ponosa, rekla da je došla kao građanka da iskaže podršku to manjiskoj zajednici u Srbiji.

Miščević očekuje da sve protekne bez ikakvih problema, uz ocenu da je važno da Srbija svetu pokaže da može da organizuje ovakav događaj.

Upitana o značaju Parade ponosa za evropske integracije Srbije, Miščević je odgovorila da to ima veliki značaj, i da će to konstatovati u Evropska unija u izveštaju.

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi rekao je novinarima da je došao da iskaže podršku organizatorima Parade ponosa i da je neophodno poštovati ljudska i manjiska prava svuda u svetu.

Vučić: Ne sme da bude nasilja

"Niko ne sme nikoga da ugrožava, niko ne sme da koristi nasilje protiv bilo koga i to je posao države" rekao je Vučić.

Premijer je istakao da u zemlji ima bezbroj drugh problema, tako da on lično nema snage da se bavi Prajdom.

"Nisam zainteresovan za sadržaj parade ali niko im ne smeta da je održe", rekao je on, napominjući da ga "boli glava zbog objašnajvanja zakonskih normi svima, pa i sredstvima informisanja".

Siniša Mali: Pokažimo da poštujemo različitost

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji će učestvovati na današnjoj Paradi ponosa, pozvao je sve građane da pokažu da srpska prestonica poštuje različitost i da je kosmopolitski i svetski grad.

Mali je rekao novinarima da je obišao trasu kojom će proći Parada ponosa, izrazivši uverenje da će sve proći bez incidenata.

Apelujući na sve da pokažu da je Beograd grad koji poštuje različitost i da su svi ravnopravni i dobrodošli, Mali je dodao i da su gradska javna komunalna preduzeća iz preventivnih razloga u višem stepenu pripravnosti te da su svoje kapacitete stavili na raspolaganje Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parada u Beogradu po planu, centar grada zatvoren za saobraćaj

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Sep.2014

BEOGRAD - Od ranih jutarnjih časova, glavne ulice u centru grada, kojima, prema planu treba da prođe povorka, zatvorene su za saobraćaj a primetno je pojačano prisustvo policije.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.