Parada ponosa u Prištini, Haradinaj podržao LGBT zajednicu

Izvor: N1 televizija, 10.Okt.2018, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada ponosa u Prištini, Haradinaj podržao LGBT zajednicu

U Prištini je održana Parada ponosa, u sklopu Nedelje ponosa, kojoj je cilj podizanje svesti i osnaživanje LGBTI osoba, kao i podizanje svesti u društvu o različitim seksualnim orijentacijama i rodnim identitetima.

Tu manifestaciju je podržao i premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji je ocenio da je seksualno opredeljenje individualno pravo koje svako društvo treba da poštuje.

"Velika je sreća >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da kao mlada država imamo Ustav koji obezbeđuje individualna prava za sve. LGBTI populacija i Nedelja ponosa će imati institucionalnu podršku, kako bi bili slobodni i sigurni da predstave svoju orijentaciju", napisao je Haradinaj na fejsbuku.

Parada pod motom "U ime slobode" druga je koja se održava u Prištini. Nakon prve parade, LGBTI osobe su se suočile sa diskriminacijom, pa je ove godine njihov zahtev sloboda i bezbednost za tu zajednicu.

Paradi prisustvuju ambasadori akreditovani na Kosovu, šefica kancelarije EU Natalija Apostolova, gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti dok je iz Vlade Kosova došla samo ministarka za evropske integracije Durata Hodža.

Parada ponosa je počela u 11.30 na Trgu Skenderberg ispred Vlade i Skupštine Kosova, a završena na Trgu Zahir Pajaziti, preko puta Grand hotela Priština. Organizatori su nevladine organizacije koje štite prava LGBT zajednice, i koje zastupaju poštovanje ljudskih prava.

Prištinski mediji prenose da je istraživanje Nacionalnog demokratskog instituta pokazalo da se samo tri odsto ispitanika izjasnilo da bi prihvatilo činjenicu da im je dete LGBT, dok se 97 odsto izjasnilo da ne bi dopustili da u kući žive sa članom te zajednice.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.