Parada ponosa pozdravlja zabranu Obraza

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jun.2012, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada ponosa pozdravlja zabranu Obraza

Organizacija "Parada ponosa" pozdravila je odluku Ustavnog suda Srbije o zabrani organizacije "Obraz" i pozvala državne organe da, pored odbijanja registracije sličnih udruženja, kažnjavaju i akte nasilja i diskriminacije koje čine pripadnici ovih grupa.

"Imajući u vidu da je zabrana 'Parade ponosa' takođe proglašena neustavnom, očekujemo da će policija i drugi državni organi u potpunosti pružiti zaštitu učesnicima Beograd Prajda 2012. od ovakvih i sličnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << grupa koje vrše nasilje", navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je podsetila da je, u decembru 2011. godine, Ustavni sud Srbije doneo odluku da je zabrana Parade ponosa 2009. godine bila protivustavna.

Zabranu delovanja klerofašističkog udruženja "Otačestveni pokret Obraz" od Ustavnog suda Srbije tražilo je Republičko javno tužilaštvo, jer "svojim delovanjem ugrožava temeljne principe demokratije". U zahtevu za zabranu Tužilaštvo je navelo brojne nasilne akcije te organizacije i krivične postupke i presude koje se vode protiv vođe "Obraza" Mladena Obradovića i njegovih saradnika.

Zabranu "Otačastvenog pokreta Obraz" i "Srpskog narodnog pokreta 1389" zatražio je 25. septembra 2009. godine tadašnji republički tužilac Slobodan Radovanović zbog, kako je naveo, nasilnog rušenja ustavnog poretka, kršenja zajamčenih manjinskih i ljudskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti. Vođa "Obraza" je 20. aprila 2012. prvostepeno osuđen pred Višim sudom u Beogradu na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda u Beogradu tokom Parade ponosa, 10. oktobra 2010. godine, a njegovi saradnici iz "Obraza" Damir Grbić i Krsta Milovanović na po godinu dana zatvora. U neredima na beogradskim ulicama tada je povređeno više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, a pričinjena je i velika materijalna šteta.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa,   Organizacija Obraz

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.