Parada ponosa će biti održana

Izvor: Deutsche Welle, 28.Sep.2014, 04:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada ponosa će biti održana

Organizatori šetnje pripadnika LGBT zajednice ulicama grada Beograda, saopštili su da će Parada biti održana, kako je i planirano. Protivnici njenog održavanja najavljuju svoj skup za 16 časova.

Član organizaciong odbora beogradske Parade ponosa, Goran Miletić, izjavio je sinoć da nisu dobii obaveštenje o eventualnoj zabrani, o kojoj se raspravljalo na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. “Prema zakonu, rok za obaveštavanje organizatora o zabrani istekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << je u ponoć. Pošto se to nije dogodilo, parade će biti održana”, rekao je Miletić.

Sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti na kojoj je trebalo da bude doneta odluka o Paradi ponosa počela je u subotu uveče oko 21h, a prema nezvaničnim informacijama, svi prisutni na sastanku su oko 23.00 napustili zgradu Vlade, bez iznošenja zaključaka sa sastanka. Na sednici je trebalo da se donese odluka o tome da li će biti dozvoljeno održavanja Parade ponosa, najavljeno za nedelju u podne.

Prethodno je saopšteno da je za 11:30 u nedelju, 28. septembra, planirano okupljanje ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj. Očekuje se da će učesnici skupa stizati iz pravca Slavije, Kneza Miloša i Železničke stanice.

Povorka bi od zgrade Vlade trebalo da krene ulicom Kneza Miloša, sve do Skupštine Srbije, a odatle da nastavi u pravu Trga Nikole Pašića. Okupljanje će biti završeno kod Gradske skupštine.

Upozorenje suda povodom skupova visokog rizika

U saopštenju povodom mogućeg održavanja manifestacija “visokog rizika", naslovljenom "Presude po hitnom postupku", Viši prekršajni sud u Beogradu je u nedelju ukazao da se "sva lica koje policija bude privela dežurnom sudiji Prekršajnog suda, mogu nadati da će biti procesuirana po hitnom postupku".

"Zakon o prekršajima u članu 308. je vrlo jasan i svako lice koje je okrivljeno za teži prekršaj iz oblasti javnog reda i mira, ugrožavanja života i zdravlja gradjana, ili ako to zahtevaju interesi opšte bezbednosti, a postoji osnovana sumnja da će okrivljeni ponoviti prekršaj, dežurni sudija će u presudi odrediti da okrivljeni i pre pravnosnažnosti pristupi izvršenju kazne" - izjavio je Aleksandar Ilić, portparol Prekršajnog apelacionog suda.

"Najvažnije je zaštiti svaki ljudski život, zato apelujemo na sve gradjane da se uzdrže od ekscesa i kršenja zakona, jer predvidjene kazne mogu biti od više desetina hiljada dinara do 60 dana zatvora", piše u saopštenju Viši prekršajni sud u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

Nema zabrane. Parada ponosa će biti održana

Izvor: Deutsche Welle, 28.Sep.2014

Organizatori šetnje pripadnika LGBT zajednice ulicama grada Beograda, saopštili su da će Parada biti održana, kako je i planirano. Protivnici njenog održavanja najavljuju svoj skup za 16 časova...Član organizaciong odbora beogradske Parade ponosa, Goran Miletić, izjavio je sinoć da nisu dobii...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.