Parada ponosa 23. avgusta

Izvor: RTS, 26.Maj.2009, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Parada ponosa" 23. avgusta

Prvi put, "Parada ponosa" u Beogradu biće održana 23. avgusta. Odmah posle objavljivanja datuma, Gej strejt alijansa isključena iz organizacionog odbora "ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti učesnika".

Predsednik Gej strejt alijanse Boris Milićević najavio je da će "Parada ponosa" biti održana 23. avgusta u Beogradu. "Sve ćemo učiniti da skup prođe mirno", rekao je Milićević.

"Hteli smo da razvejemo sve sumnje koje su se pojavile u javnosti da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je parada odložena, da je neće biti i slično, i da postupimo odgovorno i javnost blagovremeno obavestimo o datumu održavanja", rekao je Milićević.

Odmah nakon Milićevićeve najave, Gej strejt alijansa isključena je iz organizacionog odbora ovog događaja, što je objašnjeno "ozbiljnim ugrožavanjem bezbednosti učesnika i organizatora ove manifestacije, jer je u javnost iznela preliminarni datum održavanja parade".

Datum održavanja određen je uz konsultacije sa drugim organizacijama lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba, a GSA je predala Ministarstvu unutrašnjih poslova prijavu skupa.

GSA navodi da će, u saradnji sa svojim partnerima, učiniti sve da skup prođe mirno, bez nasilja i provokacija sa bilo koje strane, jer je cilj "Parade ponosa" da se ukaže na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju lezbejke, homoseksulaci, biseksualne i transrodne osobe.

Ta organizacija ukazuje da se pripadnici tih grupa suočavaju sa visokim stepenom homofobije u društvu, diskriminacijom na svim nivoima i nasiljem.

GSA je pozvala MUP Srbije i druge nadležne organe na saradnju kako bi se tokom održavanja skupa osigurala bezbednost učesnika, očuvali javni red i mir, i imovina Srbije, Beograda i svih građana i građanki.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.