PRVI PUT U ISTORIJI Danas dve parade u Beogradu, pripadnici MUP-a raspoređeni od ranog jutra u centru grada

Izvor: Blic, 20.Sep.2015, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI PUT U ISTORIJI Danas dve parade u Beogradu, pripadnici MUP-a raspoređeni od ranog jutra u centru grada

U Beogradu se danas održavaju Parada ponosa 2015 i Ponos trans osoba, a Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da se uzdrže od bilo kakvog vida pretnji ili nasilja. Ponos trans osoba počinje u 11 časova u Pionirskom parku, dok Parada ponosa kreće šetnjom u podne od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.Obe manifestacije možete pratiti u blogu uživo na našem sajtu.

Učesnici i predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << medija pristižu na punktove predviđene za ulazak u prostor gde će biti održani Parada ponosa 2015 i Ponos trans osoba i kako su Tanjugovim izveštačima na licu mesta rekli predstavnici organizatora, nema nikakvih problema i sve za sada teče kako je i planirano.

Ulazi za učesnike parade ponosa su Trg Slavija, s tim što je pomeren nešto "niže" ka Narodnoj banci, Savski trg iz pravca Železničke stanice i Trg Republike u smeru Terazija, a ulazi za trans prajd su takođe Trg Republike i Slavija i otvoreni su od 10 do 11.30 sati.

Inače, uoči početka tih manifestacija zatvoreni su prilazi i raspoređene jake snage policije i žandarmerije u opremi za suzbijanje nereda, a atmosfera u gradu je mirna.

Na ulicama je i konjica, a grad nadleće i policijski helikopter. Ispred zgrade Vlade Srbije učesnici Prajda pune balone, dele zastavice duginih boja i okupljaju se pred šetnju.

Postavljeni su i mobilni toaleti, cisterne sa vodom, a organizatori dele i flašice sa vodom učesnicima.

Kako javlja reporter "Blica" u gradu je mirno i tek pokoja grupica policajaca nagoveštava da će uskoro početi parada. Ulica Majke Jevrosime je potpuno blokirana, a policija preusmerava prolaznike.

Prilazi gde će biti održani Parada ponosa 2015 i Ponos trans osoba su uoči početka tih manifestacija zatvoreni i raspoređene su jake snage policije i žandarmerije u opremi za suzbijanje nereda, a atmosfera u gradu je mirna.

Na potezu od Slavije do Trga republike, kao i od Slavije do Železničke stanice, a i kod Zelenog venca, nalaze se policijske snage a na pojedinim punktovima su i oklopna vozila i vodeni topovi kao i zaštitne ograde.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović apelovao je na građane Srbije da ne pribegavaju naselju, i poručio da se napadi na policiju neće tolerisati.

Opširnije pročitajte OVDE.

Velika većina građana Srbije, čak 88 odsto, ne podržava nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, pokazuje istraživanje sprovedeno tokom juna.

U istraživanju koje je sprovela agencija „Ipsos stratedžik marketing“, mnogo značajnije je to što je ovaj procenat još veći u poređenju sa prošlogodišnjim istraživanjem, kada je protiv nasilja bilo 84 odsto građana Srbije.

Opširnije o istraživanju pročitajte u posebnoj vesti.

Protest je sinoć ispred sedišta vlade organizovalo Pravoslavno bratstvo Istinoljublje, a monah Antonije iz bratstva, u telefonskoj izjavi Tanjugu rekao je da je protest organizovan zbog, kako je rekao, "menjanja pravoslavnih i hrišćanskih vrednosti".

Kliknite za uvećanje:

Dolazak na Paradu, koja je zakazana za nedelju, 20. septembra, najavili su ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, ministarka za lokalnu upravu i državnu samoupravu Kori Udovički, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Zbog održavanja "Parade ponosa" u nedelju će od 12 do 15 sati doći do zatvaranja saobraćaja u delovima ulica Nemanjinoj, Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazije i Trg Nikole Pašića.

Opširnije o tome koje će tramvajske i autobuske linije biti zatvorene, a koje će se kretati promenjenom trasom pročitajte u posebnoj vesti.

Pripadnici MUP- a od rano jutros nalaze se na pozicijama, raspoređeni u centru Beograda.

Oni takođe kontrolišu parkove i iz njih uklanjaju sve predmete koji bi mogli da budu opasni prilikom održavanja današnje dve parade.

Organizatori manifestacija su u subotu uveče saopštili da su dobili odobrenje da se skupovi održe, dok je MUP saopštio da je u obavezi da očuva javni red i mir, i da neće dozvoliti narušavanje bezbednosti građana Srbije.

Početak skupa Ponos trans osoba zakazan je za danas u 11 sati u Pionirskom parku, a okupljanje učesnika Parade ponosa planirano je u 12 sati kod zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, odakle će centralnim gradskim ulicama skup završiti na platou ispred Skupštine grada.

Kolona će se kretati od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do Trga Nikole Pašića.

Pozdravni govor održaće "prva kuma" Parade ponosa Beograd Biljana Srbljanović, a početak šetnje planiran je za 12.20.

Predstavnik Organizacionog odbora Goran Miletić rekao je da je atmosfera pred održavanje Parade ponosa bolja i opuštenija nego ranijih godina, kao i da je Nedelja ponosa prošla bez ikakvih problema.

Iako pozivani da se pridruže Paradi ponosa, organizatori Ponosa trans osoba kažu da organizuju zasebni skup jer im dolaze ''gosti u kuću'', a tada je nekulturno ići po komšiliku.

Član organizacionog odbora Trans prajda Predrag Azdejković rekao je da je cilj odvojenog organizovanja Trans prajda da problemi trans zajednice postanu vidljiviji i izdvojeni.

Ulaz za učesnike parade ponosa su Trg Slavija, Savski trg iz pravca Železničke stanice i Trg republike u smeru Terazija, a ulazi za trans prajd su takođe Trg republike i Slavija i otvoreni su od 10 do 11.30 sati.

Inače, organizatori Parade ponosa rekli su da će učesnici koji žele da podrže oba skupa to moći i da učine.

Iz MUP-a podsećaju da su u obavezi da snime i fotografišu sve javne skupove koji se održavaju na teritoriji Srbije.

Učesće na beogradskom prajdu najavila je ministarka kulture i demokratije Švedske Alis Bah Kuhnke koja boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Ona će, kako je najavljeno, tokom dana razgovarati sa predstavnicima civilnog sektora koji se bave pitanjima LGBT zajednice i ljudskim pravima, a sastaće se i sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, koja će, kako je najavljeno, takođe, učestvovati na paradi ponosa.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

MUP apeluje na građane da se uzdrže od pretnji i nasilja

Izvor: Studio B, 20.Sep.2015

MUP je izdao saopštenje u kojem apeluje na građane da se uzdrže od bilo kakvog vida pretnji ili nasilja..."Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obavezno je da očuva javni red i mir i neće dozvoliti narušavanje bezbednosti građana Srbije. Ministarstvo će omogućiti poštovanje Ustava...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.