PAVLOVIĆ: PARADA PONOSA U BEOGRADU ISTORIJSKI DOGAĐAJ

Izvor: Kurir, 10.Okt.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAVLOVIĆ: PARADA PONOSA U BEOGRADU ISTORIJSKI DOGAĐAJ

BEOGRAD - Član Organizacionog odbora "Parade ponosa" Lazar Pavlović izjavio je da je održavanje te manifestacije u Beogradu "veliki korak" za prava LGBT populacije u Srbiji i dodao da nije smelo da dođe do nasilja na ulicama.

BEOGRAD  - Član Organizacionog odbora Parade ponosa Lazar Pavlović izjavio je da je održavanje te manifestacije u Beogradu "veliki korak" za prava LGBT populacije u Srbiji i dodao da nije smelo da dođe do nasilja na ulicama.

On je novinarima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nakon žurke u Studentskom kulturnom centru rekao da je održavanje "parade istorijski događaj", ali da do incidenta nije smelo da dođe i podsetio da je organizacioni odbor "prajda" učinio sve kako bi skup protekao u miru.

Pavlović je rekao da su oni upoznali državu sa kojim se problemima LGBT suočava i dodao da velike mere bezbednosti zbog ove manifestacije najbolje pokazuju stanje i odnos prema LGBT populaciji.

Predstavnici Organizacionog odbora zatražili su na današnjem skupu izradu i implementaciju nacionalnog programa za borbu protiv homofobije, nasilja i diskriminacije LGBT osoba, efikasniji rad policije, Tužilaštva i sudstva na slučajevima diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije kao i slučajevima pretnji aktivistima za LGBT prava, ali i hitno prosecuiranje svih prijavljenih slučajeva za pronalaženje i kažnjavanje počinioca u skladu sa zakonom.

Suzan Sijmon iz Nemačke, koja je došla da podrži mnoge gej prijatelje, koji nisu smeli da se priključe skupu, kaže da je održavanje parade veoma značajno za Srbiju, ali da je razočarana u kakvim se okolnostima ona održana.

"Uzbuđen sam i srećan što smo uspeli da organizujemo istorijski događaj, ali je tužno što je skup moralo da čuva veliki broj policajaca", rekao je Predrag Petrović.

Gej aktivistkinja iz Hrvatske je rekla da je, ipak, najveća vrednost to što je Parada uopšte održana jer znači da je "prva u nizu".

Paradu ponosa je, pored svih domaćih, pratilo je i više inostranih medija.

Huligani pretukli švajcarskog državljanina

Lazar Pavlović je potvrdio da je švajcarskog državljanina, učesnika "Parade", pretukla grupa huligana na Zvezdari.

- Pretučen je, ali je van životne opasnosti. U istom napadu udarac u glavu zadobio je jedan naš državljanin. Svi ostali učenici prevezeni su na sigurne lokacije - potvrdio je Pavlović.

Kako Kurir saznaje, policija je juče privela i dve gej aktivistkinje koje su kod sebe imale nož i suzavac.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.