Organizatori ne odustaju od Parade

Izvor: RTS, 30.Sep.2011, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organizatori ne odustaju od Parade

Parada ponosa biće održana 2. oktobra, poručuju organizatori skupa. Zabrana Parade značila bi da država odustaje od suvereniteta u samom centru Beograda, ističu organizatori.

Organizatori Parade ponosa saopštili su da neće otkazati niti odložiti taj skup i da samo država može da ga zabrani, čime bi pokazala da odustaje od svog suvereniteta.

Odlaganje parade za organizatore ne dolazi u obzir, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a zvanične podatke da je bezbednost ugrožena, kažu, nisu dobili.

"Naravno da nikada nećemo odložiti Paradu. Mogu samo da je zabrane", rekao je jedan od predstavnika organizacionog odbora Parade Goran Miletić.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi Parada bila zabranjena, to bi značilo da država odustaje od svog suvereniteta u samom centru Beograda.

Miletić je na predstavljanju sigurnosnih uputstava za učesnike Parade, naglasio da organizatori neće pristati ni na odlaganje te manifestacije, jer tu "nema mesta nagađanju i time se ništa ne bi promenilo".

"Državni organi moraju da pokažu da je država jača od nasilnika i da obavlja svoju funkciju", istakao je Miletić.

Premijer Mirko Cvetković juče je rekao da je stav cele Vlade da se poštuju Ustav i prava na različitost, a da će MUP, na osnovu bezbednosne procene, odlučiti o održavanju Parade ponosa.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da na osnovu bezbednosnih procena Parada ne bi trebalo da se održi.

"Ko će da bude odgovoran sutra ako se prolije krv. Bolje da budem ja kriv zato što nije održano nešto, nego da padne krv. Ali ako je politički stav da to može da se održi, onda će policija da izvrši svoj zadatak", navodi ministar policije.

Miletić je rekao da je iznenađen izjavom gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa koji je sinoć zatražio da se svi skupovi najaveljeni za vikend otkažu.

Izjadnačavanje Parade sa skupovima, na kojima je rušen grad je neprihvatljivo, rekao je Miletić napomenuvši da organizacioni odbor ima jako dobru saradnju sa gradom i policijom.

Đilas je pozivao sve strane da zrelo i odgovorno sagledaju trenutak u kojem se zemlja i društvo nalaze i da odustanu od svojih okupljanja zakazanih u dane vikenda.

Gradonačelnik Beograda je rekao da nikome ne osporava prava zagarantovana zakonom, ali da poziva na odgovornost koju ta prava nose.

"Ako je za neodržavanje svih najavljenih skupova potreban političar krivac i ako je to cena da nema novih razbijenih glava i podizanja tenzija, pristajem da se taj politički minus pripiše meni", rekao je Đilas.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.