(Očekivane) pretnje pred Prajd

Izvor: B92, 08.Sep.2010, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Očekivane) pretnje pred "Prajd"

Beograd -- Manje od 24 sata od objavljivanja datuma kada bi iz 3. pokušaja trebalo da se održi beogradska Parada ponosa, već su usledile pretnje desničarskih organizacija.

Po Beogradu su osvanuli poznati grafiti "čekamo vas", na "Jutjubu" spotovi, a na "Fejsbuku" grupe protiv parade.

Organizatori "Prajda" su pretnje i očekivali, ali veruju da predstavnici vlasti ovaj put neće dozvoliti da još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedna loša slika o Srbiji ode u svet.

Organizatori Parade ponosa očekivali su pretnje koje su već stigle – na "Fejsbuku”, "Jutjubu” i grafitima "čekamo vas" po Beogradu.

Boban Stojanović iz Kvirije svestan je da se tako nešto ne može izbeći i to ne samo u Srbiji.

"Ovakve vrste pretnji su očekivane, one su, nažalost, sastavni deo prajdova u svim tranzicionim državama i gotovo da ne postoji država oko nas u kojoj se desio prajd, a da ovo nije bila neka prateća manifestacija”, kaže Stojanović.

"Mi smo, kao organizatori, čvrsto uvereni da je država ove godine spremna da zaštiti svoje građane i očekujemo da se preduzme niz takozvanih preventivnih mera”, rekao je on.

Nekadašnji zamenik ministra policije Božo Prelević smatra da su sada uslovi za održavanje prajda zreliji, da ima manje rizika i sasvim dovoljno vremena da se potencijalno opasne grupe stave pod kontrolu.

"Policija ima sasvim dovoljno vremena da identifikuje rizične grupe koje su agresivne, da obaveštajne službe vide šta oni spremaju, šta hoće da spremaju da to preduprede”, smatra Prelević.

"Mislim da bi javnom mnjenju trebalo davati dodatno objašnjenje o ravnopravnosti svih ljudi i o pravu na pojavljivanje, mislim da državni činovnici, pre svega, ministri i gradski čelnici ne bi smeli da daju kontradiktorne izjave, nego da imaju nekakav jedinstven nastup. Sve to su dobri preduslovi da sve prođe u koliko-toliko mirnoj atmosferi”, ocenio je on.

Posebnu ulogu u svemu tome imaju mediji, ali se do sada tim povodom oglasilo jedino Udruženje novinara Srbije.

On poziva na poštovanje kodeksa koji propisuje da moraju biti posebno obazrivi prema ugroženim i diskriminisanim grupama, kaže član izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić.

"Mi smo tokom prošle godine imali problem da su pojedini mediji postupili neprofesionalno, da nisu poštovali kodeks novinara, ni osnovne profesionalne norme”, podsetio je on.

"Naravno, ne sporimo nikome pravo da se iznose različita mišljenja i stavovi, ali novinari moraju da budu vrlo oprezni u tome kako plasiraju pojedine stavove koji pozivaju na netoleranciju, mržnju, nasilje i tako dalje. Mediji moraju da budu svesni svoje društvene odgovornosti”, kaže Jeremić.

Organizatori ovogodišnjeg prajda uzdaju se u pordšku koju su dobili sa najvišeg mesta – od predsednika Tadića, ministra policije, predsednice skupštine. Svima je u interesu da unaprede toleranciju u Srbiji, kako kaže Boban Stojanović.

"Organizacije koje su ušle u pripremu parade ponosa su za sada dobile čvrste garancije da se neće ponoviti prošla godina, da će uraditi sve ono što može da se uradi pre toga kako bi se sprečilo eventualno nasilje s obzriom da sama država prošle godine nije posala dobru poruku i nije ostavila dobru sliku o sebi u očima sveta”, naveo je Stojanović.

"Zato i verujemo da je jedan od motiva i naših i važnih društvenih faktora da pokažemo da je Srbija demokratsko društvo, naročito u periodu od 10 godina od demokratskih promena”, kaže on.

Parada ponosa zakazana je za nedelju 10. oktobra u parku Manjež u Beogradu.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić za sada je jedini visoki državni funkcioner koji je potvrdio da će tog dana biti u Manježu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.