ODLIKOVANJE ZA UBISTVO MUŠKARCA, A OTKAZ JER SAM VOLEO JEDNOG: Filip je izbačen iz službe posle javnog priznanja da je gej

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2021, 18:54

"ODLIKOVANJE ZA UBISTVO MUŠKARCA, A OTKAZ JER SAM VOLEO JEDNOG": Filip je izbačen iz službe posle javnog priznanja da je gej

Leonard Filip Matlovič, američki veteran hrvatskog porekla, iz Vijentamskog rata i nosilac više vojnih odlikovanja je za života želeo da njegov nadgrobni spomenik služi kao spomen svim gej veteranima. Prvi je pripadnik oružanih snaga koji se autovao u vojsci i tako usprotivio "Dont ask, dont tell" politici, koja je podrazumevala da se o seksualnsti ne priča otvoreno. ⁣

Leonard Filip Matlovič, bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tehnički narednik Vazduhoplovstva, koji je postao tačka okupljanja nacionalnog pokreta za homoseksualna prava kada je izbačen iz službe nakon što se javno izjasnio o svojoj homoseksualnosti, umro je od komplikacija od AIDS-a u kući prijatelja u zapadnom Holivudu 1988. godine. U momentu kad je preminuo imao je 44 godine.

Gospodin Matlovič, odlikovani veteran vijetnamskog rata koji je služio 12 godina u vazduhoplovstvu, bio je savetnik za ljudske odnose u vazduhoplovnoj bazi Langlei u Hempton-u, država VA, marta 1975. godine, kada je osporio propise vazduhoplovstva o zabrani homoseksualcima obavestivši svog nadređenog oficira da je homoseksualac.

Šest meseci kasnije, tročlano veće oficira vazduhoplovstva zaključilo je da narednik nije sposoban za vojnu službu uprkos svom primernom dosijeu.

Panel je preporučio opšte pražnjenje, ali je komandant baze naredio da mu se uruči počasni otpust. Opšte otpuštanje ne znači oduzimanje vojnih davanja, ali je korak manje od časnog otpusta.

Gospodin Matlovich, koji je nagrađen Bronzanom zvezdom za hrabrost, Purpurnim srcem za povrede od nagazne mine u Da Nangu i pohvalama vazduhoplovstva, osporio je presudu i započeo petogodišnju borbu za ponovno uspostavljanje.

A post shared by Da Se Zna (@dasezna.lgbt)

Tokom većeg dela svoje vojne karijere, živeo je u strahu da će biti otkrivene njegove homoseksualne sklonosti. Ali nakon što je posetio gej bar na Floridi i kasnije postao praktikujući homoseksualac, odlučio je da testira vojne propise koji zabranjuju homoseksualnost.

Nakon javne najave svoje seksualne orijentacije i kasnijeg otpuštanja iz službe, g. Matlovič je postao nacionalni heroj pokreta za homoseksualna prava.

O njemu su govorili u časopisu Time, aktivirao se u organizacijama za prava homoseksualaca i neuspešno se kandidovao za političku funkciju u San Francisku.

Njegov natpis, koji je sam napisao i ispisan je na nadgrobnom spomeniku koji je već postavljen na njegovom grobu na Kongresnom groblju u Vašingtonu, nosi ovaj natpis: ''Kada sam bio u vojsci, dali su mi medalju za ubistvo dvojice muškaraca i otpustili su me zato što sam voleo jednog.''

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.