Neredi na Gej paradi u Gruziji: Palili zastave, tukli se s policijom FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 12:49

Neredi na Gej paradi u Gruziji: Palili zastave, tukli se s policijom FOTO/VIDEO

Tbilisi -- Rulja od oko 2.000 demonstranata protiv LGBT+ osoba upala je juče na paradu ponosa u gruzijskoj prestonici Tbilisiju.

Homofobi su palili zastave duginih boja i tukli se sa policijom, prenosi Skaj njuz.

Među ruljom koja je napala paradu bili su i pravoslavni sveštenici. Festival ponosa u Gruziji je morao da bude otkazan jer su učesnici morali da budu evakuisani.

Prema pisanju gruzijskih medija, oko 5.000 demonstranata marširalo je prema parku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pored jezera u kojem je održana manifestacija. Mnogi od njih mahali su gruzijskim zastavama i nosili verske simbole.

Prava LGBT+ osoba su zaštićena zakonom u Gruziji, ali mnogi ljudi se suočavaju sa široko rasprostranjenom diskriminacijom u toj konzervativnoj, pretežno pravoslavnoj zemlji.

Zamenik gruzijskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandre Darahvelidze rekao je da je policija pokušala da zaustavi demonstrante, ali nije uspela da ih sve zadrži. Ali organizatori događaja optužili su vlasti da su u dosluhu sa demonstrantima kako bi ometali festival.

Jedna od organizatorki, Marijam Kvaratšelija, rekla je Rojtersu da su ekstremno desničarske grupe javno podsticale nasilje nad LGBT+ aktivistima u danima uoči festivala Prajd, kao i da policija i vlada nisu sprovele istragu.

"Definitivno mislim da je ovaj napad planiran i da je to koordinirana akcija između vlade i radikalnih grupa. Mislimo da je to planirano da se sabotira nastojanja Gruzije za članstvo u EU", rekla je Kvaratšelija.

Gruzija se nada pridruživanju Evropskoj uniji, ali njena vladajuća partija Gruzijski san suočava se sa sve većim kritikama grupa za ljudska prava i EU zbog uočenog skretanja ka autoritarizmu. Policija i vlada nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar tvrdnji jednog od organizatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.