Nema političke volje za zaštitu gej populacije

Izvor: Blic, 26.Jun.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema političke volje za zaštitu gej populacije

Predstavnici Organizacije za lezbejska ljudska prava Labris i Gej strejt alijanse ocenili su danas da u Srbiji ne postoji politička volja koja bi omogućila pravo na okupljanje i zaštitu gej i lezbo populacije.

Predstavnica Labrisa Dragana Vučković je rekla na konferenciji za novinare da u Srbiji već sedam godina nije bilo pokušaja da se paradom obeleži Dan ponosa.

"U homofobičnoj sredini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kakva je Srbija to je politički protest kojim se šalje jasna poruka i državi i društvu da svi treba da imamo jednaka prava i da na jednak način budemo zaštićeni od bilo kakave vrste diskriminacija i nasilja", kazala je Vučkovićeva.

Predstavnik Gej strejt alijanse Boris Milićević je istakao da je policija prestala da diskriminiše građane na osnovu njihove seksualne orijentacije i dodao da je organizacija Eurosonga u Beogradu dobar primer toga.

"Ne pričam o našoj seksualnosti već o našim političkim i ljudskim pravima koja se krše zbog te seksualnosti", precizirao je on.

Milićević je izrazio očekivanje da će budući ministar unutrašnjih poslova, predsednik i premijer Srbije izvršiti svoju ustavnu dužnost i svima garantovati slobodu okupljanja.

"Žalosno je što građani Srbije moraju da odu u Zagreb da ostvare svoje ustavno pravo", kazao je on.

Predstavnica za medije Kancelarije saveta Evrope u Beogradu Monika Lajhner je navela da gej i lezbo populaciju čini 10 odsto stanovništva u Srbiji što je, prema njenim rečima, značajna manjima i da oni koji ih diskriminušu krše zakon.

"Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je pre par dana podržao gej paradu u Zagrebu, a nadam se da će sledeće godine to uraditi i Srbija", rekla je ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.