Ne odričem se: Parada ponosa danas u Beogradu

Izvor: B92, 15.Sep.2019, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne odričem se": Parada ponosa danas u Beogradu

Beograd -- Nedelja ponosa završava se danas paradom koja se ove godine održava pod sloganom "Ne odričem se".

Goran Miletić iz organizacije Prajda za N1 je rekao da ne očekuje probleme, jer imaju poverenja u policiju.

O stepenu poverenja u policiju govori i to što su oranizatori aplicirali za organizaciju evropskog prajda, ali napominje i da se prajd i dalje i to na celom Balkanu doživljava kao ''udar na tradiciju".

Beogradski Prajd pod sloganom "Ne odričem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se" posvećen je svim roditeljima koji se ne odriču svoje dece i koji su ponosni su na svoju decu.

Kako piše na Fejsbuk stranici "Beograd Prajd", ovogodišnja ruta šetnje je duža nego inače. Prolazi pored svih nadležnih institucija za unapređenje položaja LGBTI+ zajednice kojima Beograd Prajd već godinama upućuje zahteve koji se pre svega tiču donošenja novih zakona i efikasnije i doslednije primene postojećih.

Okupljanje za Prajd počinje na Trgu Slavija u 16h, a sama šetnja kreće u 17h od hotela Hilton.

Prajd prolazi ulicom Kralja Milana, pored Prajd Info Centra, nakon čega skreće prema Trgu Nikole Pašića pored Igumanove palate. Nakon prolaska pored Skupštine grada Beograda i Narodne skupštine, povorka skreće u ulicu Kneza Miloša kojom nastavlja do zgrade Vlade Republike Srbije. Nakon kratkog obraćanja pred Vladom, Prajd produžava do parka Manjež, gde se održava žurka na otvorenom uz muzički program koji će biti otvoren za javnost.

Takođe, novina je to što će Prajd info centar raditi do proleća, a ne samo mesec dana, kao ranijih godina.

I ovog puta biće upućeni zahtevi vladi, a njih je sedam. Traž se, naime, odgovornost države i bolja zaštita prava kada je reč o LGBT populaciji, sankicionisanje svih slučajeva nasilja i zločina iz mržnje, usvajanje zakona o rodnom identitetu, usvajanje zakona o registrovanim istopolnim zajednicama.

Takođe, zahtev je objektivno izvežtavanje o LGBT zajednici, zatim reforma obrazovanja i izbacivanje diskriminatorskih sadržaja iz udžbenika kada je u pitanju LGBT i usvajanje zakona koji bi sprečio vršnjačko nasilje na osnovu rodnog identiteta i seksualne orijentacije.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa,   Facebook

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd prajd - Ne odričem se

Izvor: SEEcult.org, 15.Sep.2019

Parada ponosa u Beogradu, pod sloganom “Ne odričem se”, održana je 15. septembra uporedo sa protestom grupe protivnika takvog okupljanja pripadnika LGBT+ zajednice, a nakon šetnje centralnim gradskim ulicama, uz jako policijsko obezbeđenje, završena je u večernjim satima muzičkim programom...

Nastavak na SEEcult.org...

INCIDENT U CENTRU BEOGRADA UOČI PARADE PONOSA: Protivnici Prajda se koškali sa Žandarmerijom na raskrsnici kod Skupštine!

Izvor: RTV Pink, 15.Sep.2019

Nedelja ponosa danas se završava se paradom koja se ove godine održava pod sloganom "Ne odričem se", a šetnja će krenuti u 17 časova.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.