Nauka i LGBT: Istraživanja pokazuju da ne postoji gej gen

Izvor: B92, 04.Sep.2019, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka i LGBT: Istraživanja pokazuju da ne postoji "gej gen"

"To je prirodan i normalan deo genetskih varijacija u našoj vrsti i zato ih ne bi trebalo `lečiti`", upozoravaju stručnjaci.

Genetička analiza koja je obuhvatila oko pola miliona ljudi pokazala je da ne postoji "gej gen".

Studija je objavljena u časopisu Nauka (Science), a urađena je na osnovu podataka biobanke Ujedinjenog Kraljevstva i biotehnološke kompanije 23endMi.

Analiza je pokazala da neke varijacije gena jesu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povezane sa istopolnim vezama, ali su geni uticali na najviše 25 odsto ponašanja gej osoba.

Iz nevladine organizacije za praćenje medija koji izveštavaju o LGBT osobama GLAAD saopšteno je da studija potvrđuje da "ne postoji jasan dokaz da priroda ili vaspitanje utiču na ponašanje gej muškaraca ili lezbejki".

Profesor odseka za genetičku analizu u bolnici u Masačusetsu, Ben Nijl koji je radio na studiji, kaže da "genetika utiče na seksualno ponašanje ispod 50 odsto, ali je i dalje veoma važan faktor."

"Ne postoji gej gen i genetički testovi koji mogu da utvrde da li ćete imati istopolne veze, nemaju smisla."

"Prosto je nemoguće predvideti nečije seksualno ponašanje na osnovu genoma."

Fah Satirapongsasuti, naučnik u kompaniji 23endMi, dodao su genetičke varijacije prirodne.

"To je prirodan i normalan deo genetičkih varijacija u našoj vrsti i zato ih ne bi trebalo `lečiti`. To nije ni u čijem interesu".

Dejvid Kurtis, honorarni profesor na Institutu za genetiku Univerziteta u Londonu je rekao da "ova studija pokazuje da ne postoji nešto što se može nazvati gej gen."

"U populaciji ne postoji oblik gena koji ima suštinski uticaj na seksualnu orjentaciju."

Umesto toga, kaže, vidi se da postoji veoma veliki broj varijanti koje blago utiču na to.

"Čak i ako homoseksualnost nije određena genima, kao što pokazuje ovo istraživanje, to ne znači da na neki način nije urođeni i neizostavni deo ličnosti pojedinca.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.