Izvor: B92, 14.Jun.2011, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nasilje se ne može prihvatiti"

Zagreb -- Povodom nasilja koje je izbilo na gej paradi u Splitu, predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da mu je bitno da građani prepoznaju zlo koje se tamo dogodilo.

On je objasnio da je važnije da Hrvatska bude svesna da se to zlo ne sme ponoviti, nego kakve su reakcije Evrope po tom pitanju.

"Nasilje se ne može i ne sme razumeti i ne može i ne sme prihvatiti", rekao je Josipović posle razgovora s organizatorima predstojeće Povorke ponosa u Zagrebu u subotu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predsednik je izrazio uverenje da će Zagrepčani prepoznati "šta nije dobro i šta se ne sme bez obzira da li se s tim slažu", dodavši da je demokratsko pravo onih koji se ne slažu da to i kažu, ali na demokratski način, a ne nasiljem.

Hrvatski predsednik je rekao da se neće pridružiti Povorci ponosa u Zagrebu jer će biti u Šibeniku, ali će, kao i prošle godine, uputiti pismo podrške.

"Ono šta se dogodilo u Splitu je ružno lice Hrvatske i moraće se odgovoriti na neka pitanja vezana uz zlo koje smo videli", rekao je Josipović.

On je naveo da treba odgovoriti na pitanja kako to da je postojao paralelni skup protivnika homoseksualaca, a nije bio prijavljen, odakle toliko stepen organizovanosti, a da niko od nadležnih državnih tela nije znao šta se sprema i šta se događa, i kako je reagovala država.

Predsednik Hrvatske je ocenio da je odnos prema gej paradi ispit hrvatske demokratije, dodavši da je u Splitu protekle subote bilo nekoliko simptoma nedemokratskog društva: napad na nezaštićenu grupicu ljudi i fašističko dizanje desnice "u čast najnedemokratsnijeg i najstrašnijeg režima koji je ikada postojao".

Komentarišući najavu da će zbog splitskih događaja Holandija tražiti nadzor reformskih procesa u Hrvatskoj i posle zaključenja pregovora s EU, Josipović je rekao da veruje da Hrvatska može i bez nadzora, iako razume i one koji misle drugačije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.