Naši: Podrška patrijarha protiv gej parade

Izvor: Mondo, 14.Sep.2012, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Naši": Podrška patrijarha protiv gej parade

Predsednik Srpskog narodnog pokreta "Naši" Ivan Ivanović zamolio je danas patrijarha srpskog Irineja da ukaže političkom vrhu Srbije na neophodnost zabrane održavanja Parade ponosa.

U pismu patrijarhu, Ivanović je najavio da će ova organizacija 6. oktobra organizovati protest "Sto godina

zabrane gej propagande".

Ivanović moli Irineja da podrži inicijativu da se u Srbiji, kao i u Rusiji, donese zakonska odredba o apsolutnoj zabrani "gej prajd" propagande >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u narednih sto godina, navodi se u saopštenju

Istog dana više od 500 ratnih vojnih veterana sa područja Topličkog okruga najavilo je organizovani dolazak u utorak 6. oktobra u Beograd, gde će se priključiti Savezu ratnih veterana Srbije u održavanju "Parade srama", izjavio je danas predsednik saveza ratnih veterana Srbije Mile Milošević.

"Mi ćemo uputiti zahtev Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama da se usvoji zakon o borcima", kazao je Milošević Tanjugu.

On je rekao da ne podržava "Paradu ponosa", koja će biti održana istog dana u Beogradu, ali da je "ratni veterani, ratni vojni invali i rodbina palih boraca neće rušiti".

Milošević je rekao da će veterani i majke palih boraca iz Topličkog okruga doći organizovano autobusima na "Paradu srama", koja će biti održana istog dana kada se u Beogradu održava "Parada ponosa" koja za cilj ima promociju ljudskih prava LGBT populacije u Srbiji.

On je rekao da će se u nedelju odrediti koordinator koji će predvoditi grupu veterana koji organizovano dolaze iz Kuršumlije, Prokuplja, Blaca i Žitorađe.

U policijskoj upravi u Prokuplju Tanjugu je rečeno da za sada na području Topličkog okruga nisu prijavljeni nikakvi skupovi za 6. oktobar.

Sekretarijat Beograd prajda demantovao je danas da se protivi okupljanju ratnih veterana koje je zakazano za 6. oktobar u Beogradu, istog dana kada i Parada ponosa, i ocenio da je jedini cilj tih "glasina da se podignu tenziju pre najavljenog Prajda".

"Beograd Prajd je i do sada podržavao različite inicijative, pa u tom kontekstu svaka grupa građana Srbije koja se oseća ugroženom, a sa kojom Beograd Prajd deli vrednosti nenasilja, solidarnosti i jednakosti, biće podržana od strane Beograd Prajda", navodi se u saopštenju organizatora Parade ponosa pripadnika LGBT zajednice, povodom "informacija koje kruže u javnosti, a u kojima se navodi da se Beograd Prajd 'protivi' okupljanju ratnih veterana".

Beograd praj navodi da "mora da postoji jasna razlika između onih koji se bore za svoja prava i onih koji iskazuju mržnju i nasilje" i da zato "država mora da prihvati da njeni građani imaju probleme, da imaju prava da se bore za bolji život i da ona mora da učini sve u cilju smanjenja njihovog nezadovoljstva".

"Smatramo da prava svih društvenih grupa koje se smatraju ugroženim moraju da budu poštovana i da nema opravdanja za njihovo kršenje, a institucije države moraju da učine sve što je u njihovoj moći da bi dokazale da zaista brinu o svojim građanima", piše u saopštenju Beograd prajda.

Sekretarijat Beograd prajda izrazio je takođe čvrsto uverenje da se "odsustvo političke volje države da se suoči sa problemima koji muče kako ratne veterane, tako i gej zajednicu u Srbiji, neće odraziti zabranom oba skupa".

U saopštenju se navodi da je Parada ponosa manifestacija kojom se promovišu ljudska prava i slobode i čija je ideja ukazivanje na položaj gej zajednice u Srbiji.

"Polazna tačka našeg angažovanja je činjenica da ljudska prava pripadaju svima i da svi u Srbiji treba da budu ravnopravni, dostojanstveni i da uživaju sva prava koja nam pružaju Ustav i zakoni ove zemlje", saopštio je sekretarijat Beograd prajd.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila da je zabrinuta jer su tri nedelje uoči najavljene Parade ponosa u Beogradu sve brojnije pretnje, govor mržnje i nasilje nad LGBT populacijom.

Istovremeno, ova grupacija je i dalje jedina u Srbiji kojoj se osporava i negira pravo na slobodno okupljanje, piše u saopštenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti, uz ocenu da se otvorenim pretnjama nasiljem stvara atmosfera straha i podstiče netrpeljivost, mržnja i neprijateljstvo prema LGBT osobama.

To je, smatra Petrušić, svojevrsni pokušaj da se stvori alibi za neodržavanje ovogodišnje Parade ponosa i dodaje da svi u Srbiji treba da budemo zabrinuti zbog "količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja nad jednom manjinskom grupom, našim sugrađanima i sugrađankama, jer koliko sutra to može biti svako od nas".

Poverenica je još jednom pružila bezrezervnu podršku svim LGBT osobama i istakla da država i njeni organi vlasti moraju pokazati moć i spremnost da zaštite Ustavom garantovana osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na mirno okupljanje i slobodu govora.

Petrušić poziva državne organe da preduzmu sve neophodne mere kako bi se osigurala bezbednost učesnika planiranih manifestacija i stvorili svi neophodni uslovi za njihovo mirno okupljanje.

U Organizacionom odboru "Prajda" nisu iznenađeni pretećim porukama koje su izlepljene u pojedinim delovima grada, ali su Tanjugu rekli da je najvažnije da sada reaguju policija i tužilaštvo.

Izvršni direktor Građanske inicijative Miljenko Dereta pozvao je danas državne organe, policiju i tužilaštvo da što pre utvrde ko su autori ovih poruka i da ih kazne.

"Ono što posebno zabrinjava je da država nije uradila ništa od prošle godine do danas na prevenciji nasilja. Ova tema ima posebnu težinu jer to je uskraćivanje prava bilo kojoj grupi da se slobodno okuplja i da izražava svoje stavove", rekao je Tanjugu Dereta.

Organizacija za lezbejska ljudska prava (LABRIS) ocenila je da država ide linijom manjeg otpora i da se ponavlja scenario od prosle godine kada je Prajd otkazan.

"Ponavlja se scenario od prošle godine koji se za državu pokazao kao dobar. Nalepnice koje su se pojavile na ulicama tendenciozno su plasirane i stvara se atmosfera u kojoj se čini da je nemoguće da se organizuje Parada ponosa. Istog dana zakazano je nekoliko skupova, a kada imate više skupova u jednom danu onda iz policije dobijate uverenja da je nemoguče da se svi obezbede", rekla je Tanjugu Jovanka Todorovič iz LABRIS-a.

Ona je dodala da ukoliko se i ove godine Prajd ne desi, da će to biti grubo kršenje ustava, vladavine prava i pravne države.

U MUP-u je Tanjugu potvrđeno da su za 6. oktobar zakazana dva skupa - "Parada ponosa" u organizaciji nevladine organizacije LGBT i "Parada srama" koju su zakazali ratni veterani i da će njihovo održavanje biti obežbeđeno u skladu sa procenom bezbednosne situacije.

"Policija prikuplja svaku informaciju koja bi mogla da bude od značaja za održavanje tih skupova sa ciljem da učesnicima obezbedi zaštitu i vladavinu prava", rečeno je Tanjugu u MUP-u.

Potvrđeno je i da su na pojedinim mestima na Vračaru oblepljene fotografije s porukom "Vidimo se u oktobru", a ne isključuje se mogućnost da ih ima i na drugim mestima u gradu.

(Agencije/MONDO, foto Screenshot)
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

SNP pozvali patrijarha da zabrani paradu

Izvor: Kurir, 15.Sep.2012, 07:01

SNP Naši od Irineja traži podršku protiv „gej zla“, a na sajtu Kvirije postavljen tekst u kojem se vređa policija..BEOGRAD - Zahuktava se...- Videli smo kako nas policija štiti sve ove godine.. Znamo da bi ti nazovipolicajci najradije stajali s druge strane kordona i mlatili učesnike Parade...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.