NEVENA PETRUŠIĆ: AMFILOHIJE, IZVINI SE GEJEVIMA!

Izvor: Kurir, 06.Mar.2011, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEVENA PETRUŠIĆ: AMFILOHIJE, IZVINI SE GEJEVIMA!

BEOGRAD - Izvinjenje ili na sud! Izbor između ovo dvoje moraće da napravi mitropolit SPC Amfilohije Radović, jer je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić naložila da se javno izvini učesnicima beogradske Parade ponosa zbog govora mržnje.

BEOGRAD - Izvinjenje ili na sud!

Izbor između ovo dvoje moraće da napravi mitropolit SPC Amfilohije Radović, jer je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić naložila da se javno izvini >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << učesnicima beogradske Parade ponosa zbog govora mržnje.

- Mitropolit Amfilohije je svojim govorom povodom održavanja Parade ponosa nesumnjivo prekršio Zakon o zabrani diskriminacije - zaključak je poverenice Nevene Petrušić, koja mu je preporučila da se javno izvini učesnicima beogradskog skupa za promociju prava lezbijki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba.

Petrušićeva je analizirala govor koji je Amfilohije održao dan nakon Parade ponosa 2010. i utvrdila da je prekršio zabranu govora mržnje.

- Bilo bi važno da Amfilohije primi delegaciju aktivista koji se bore za prava seksualnih manjina kako bi se upoznao s problemima s kojima se suočavaju. Istovremeno, mitropolit ubuduće treba da se suzdrži od davanja izjava kojima se podstiču diskriminacija, mržnja ili nasilje - smatra Petrušićeva. Ona je naglasila da je rok za izvršenje preporuke poverenika 30 dana.

- Ukoliko se to ne dogodi, poverenik je ovlašćen da izda meru opomene i ostavi novi rok. Ukoliko se preporuka ponovo ne ispoštuje, poverenik je po zakonu ovlašćen da pokrene i sudski postupak po prijavama za kršenje Zakona o borbi protiv diskriminacije.

(E. K.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.