Merlinka festival u Sarajevu

Izvor: Prva.rs, 31.Jan.2014, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merlinka festival u Sarajevu

Međunarodni festival queer filma Merlinka po prvi put je organizovan u decembru 2009. godine u Domu omladine Beograda sa idejom da promoviše filmove koji se bave gej, lezbejskom i trans tematikom, a koji retko kad dođu do šire filmske publike.
Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi, Vjeranu Miladinoviću Merlinki.

Cilj festivala jeste promocija prava i kulture LGBT osoba kroz filmsku umetnost, koja je jedna od metoda borbe na smanjenju homofobije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs <<
U okviru tri dana festivalskog programa biće prikazano 30 kratkometražnih i tri dugometražna igrana filma.

Drugog dana Festivala biće organizovana i diskusija o temi "Transeksualnost u tranziciji", čija ideja jeste da transeksualnost propita iz šireg društveno-ideološkog konteksta zemalja u regiji, od socijalizma do kapitalizma i svemu između, te da pokaže koliko i da li politički procesi imaju veze sa pravnim i svakodnevnim životom trans osoba.

Festival Merlinka u Sarajevu se organizuje po drugi put uz podršku Gej lezbejskog info centara iz Beograda i Doma omladine Beograda.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Počela prodaja ulaznica za FEST 2014

Izvor: Prva.rs, 01.Feb.2014, 13:58

42. Međunarodni filmski festival FEST održaće se od 28. februara do 9. marta 2014.. Iako je prvi FEST održan pre više od 40 godina i ove godine sa istom energijom nastavlja svoj veliki kulturološki i obrazovni zadatak šireći filmske horizonte svim ljubiteljima filmske umetnosti. . Kao i svake...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.