Major Helena i Slaven Došlo gej ikone godine

Izvor: Danas, 14.Jan.2016, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Major Helena i Slaven Došlo gej ikone godine

Beograd - Regionalni portal GayEcho proglasio je majora Vojske Srbije u penziji i trans aktivistkinju Helenu Vuković, kao i glumca Slavena Došla gej ikonama za 2015. godinu zbog, kako je saopšteno, svog zalaganja na poboljšanju položaja LGBT populacije u Srbiji.

"Prošlu godinu možemo proglasiti trans godinom zbog povećanja vidljivosti trans populacije i problema sa kojima se suočava, naročito kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << su u pitanju njihova neregulisana lična dokumenta. Najviše napora na poboljšanju njihovog položaja dala je Helena Vuković, jedna od organizatorki prvog trans festivala "Transfrontal" i prvog "Ponosa trans osoba", navodi se u saopštenju.

- Priznanja gode, a ovo je u neku ruku i potvrda da to što radimo zapravo radimo na pravi način i da je to prepoznato. Hvala zajednici i nadam se da će ovo osnažiti pojedinke i pojedince da se autuju, jer ako mnogo nas ustane i iz prvog lica govori o svojim problemima, onda je i šansa da nas neko čuje mnogo veća. Ovo priznanje koliko godi je u neku ruku i obavezujuće da u narednom periodu nastavim sa započetom borbom, dokažem i pokažem da ima puno malih Helena za koje nismo još ni čuli, a žive, rade, postoje i imaju probleme koje treba rešavati - kaže za Danas Helena Vuković.

Prošle godine u srpske bioskope, podsećaju iz GayEcho-a, ušao je domaći film "Pored mene" reditelja Stevana Filipovića - prvi domaći film koji prikazuje gej poljubac dva muškarca. "Sam reditelj je izjavio da je bilo problematično naći mladog glumca koji nema problem da glumi homoseksualca. Taj mladi glumac je Slaven Došlo. On glumi Lazara, gej srednjoškolca koga su drugovi brutalno maltretirali te je promenio školu i počeo da trenira boks kako bi se odbranio i koji je zaljubljen u druga iz razreda", ukazuje se u saopštenju.

GayEcho je neslavnu titulu najvećeg homofoba za 2015. dodelio reditelju Jug Radivojević zbog homofobične cenzure mjuzikla "Mamma mia!" Pozorišta na Terazijama iz kojeg su izbačeni gej momenti, a koji su nakon reakcije Gej lezbejskog info centra navodno vraćani. Scena na kraju predstave u kojoj Hari saopštava da je u vezi sa Lorensom je izbačena, da bi u novoj pozorišnoj sezoni bila vraćena, ali je Lorens u ovom slučaju pudlica.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.