Ko je najzgodniji gej na svetu (FOTO)

Izvor: B92, 09.Apr.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je najzgodniji gej na svetu (FOTO)

Izbor lepote Mister Gay World, na kom se bira predstavnik homoseksualnih prava održan je po prvi put u Africi, kontinentu na kom većina zemalja zabranjuje istopolne odnose.

Jedan je došao sa Filipina i ima mehanička krila, drugi iz Meksika sa majanskim ukrasom za glavu, treći iz Finske odeven samo u peškir.

Učesnici svetskog takmičenja za najzgodnijeg gej muškarca - Mr >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gej okupili su se prvi put u Africi, kontinentu gde je u većini zemalja homoseksualnost zabranjena, a negde i kažnjiva smrću.

Na četiri do sada održana takmičenja za najzgodnijeg homoseksualca - belci iz Južne Afrike su pobedili na dva.

Ove godine pobedio je visoki Nemac koji živi na Novom Zelandu, Andreas Derlet koji je AFP-u rekao da je njegov prioritet "stvaranje zajednica širom sveta gde osoba koja je gej ili lezbijka ili transrodna može bez straha da izrazi svoju seksualnost i ne plaši se nasilnika".

Derlet je kasno sinoć porazio 21 takmičara, uključujući i prve crne takmičare iz Afrike čije je učešće na šampionatu bilo prilično teško.

Taurai Zanje iz Zimbabvea gde predsednik Robert Mugabe redovno za homoseksualce govori da su "gori od svinja i pasa", povukao se pošto su mu vladini agenti zastrašivali porodicu.

"Postojao je veliki pritisak na delegata iz Zimbabvea da se povuče", rekao je direktor takmičenja Koni Kukkuk.

"Njegovu porodicu su pratili režimski agenti. Njegova majka radi za vladu i sigurno bi ostala bez posla, a sa nezaposlenošću koja je 80 procenata, ona je brinula o mnogima", dodao je on.

Predstavnik Etiopije Robel Hailu, studira u Južnoj Africi, a porodica ga se odrekla kada je Radio Adis Abeba objavio da se i on takmiči.

Kontrast između ostatka kontinenta i Južne Afrike ne može biti veći. U Južnoj Africi, prava gej populacije ustavom su zagarantovana, a dozvoljeni su i istopolni brakovi i usvajanje dece.

Ovogodišnji predstavnik Lans Vejer član je parlamenta u priobalnom gradu Ist London. On je pohvalio Južnu Afriku za podršu gej prava.

"Moramo naporno da radimo sa vladama (drugih afričkih zemalja) kako bi ih edukovali. Ne možete tek tako da odlučite da poštujete neka, a ignorišete druga prava", poručio je on sa scene.

Mnogi crni homoseksualci u Južnoj Africi i dalje su žrtve diskriminacije i napada. Lezbijke su naročito ugrožene i česta su meta "korektivnih silovanja" kada njihovi napadači tvrde da je silovanje "lek" za njihovu homoseksualnost.

U nekim afričkim zemljama, poput Bocvane ili Malavija, mladi gejevi udružuju se u grupe i formiraju organizacije u pokušaju da promene svoj položaj u društvu.

Nisu, međutim, samo Afrikanci koji su suočeni sa teškim izazovima.

U Bugarskoj, bivši olimpijac Čavdar ARsov izgubio je posao trenera sankaškog tima zbog učešća u takmičenju. Kina je takođe zabranila učešće na takmičenju svom jedinom predstavniku Ksijao Daiju. Većina takmičara dolazi iz Evrope i Amerike, niko iz muslimanskog sveta i retki iz Afrike i Azije. I dok je takmičenje poznato po ekstravagantnim kostimima i manjku odeće, Kukkuk smatra da bi moglo da prouzrokuje i promenu.

"Tragamo za globalnim gej ambasadorom koji bi predstavljao ljudska prava", kaže on.

Sudija na izboru za Mister Geja Endru Kreag objasnio je da žiri traži nekoga ko je dobro obavešten o političkim pitanjima važnim za gej zajednicu, artikulisan i fotogeničan kako bi privukao pažnju televizije i medija.

Više fotografija sa takmičenja pogledajte u našoj Galeriji

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ko su najzgodniji gej muškarci na svetu?

Izvor: S media, 09.Apr.2012

Jedan je došao sa Filipina i ima mehanička krila, drugi iz Meksika sa majanskim ukrasom za glavu, treći iz Finske odeven samo u peškir

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.