Kampanja GLIC-a:  Reci ne političarima na Paradi

Izvor: Mondo, 10.Sep.2018, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja GLIC-a: "Reci ne" političarima na Paradi

Gej lezbejski info centar saopštio je da od danas na društvenim mrežama pokreće kampanju "Reci ne" političarima i diplomatama na Paradi ponosa.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Kampanju pokreću kako bi se, kako navode, skrenula pažnja sa političara na pripadnike LGBT za vreme održavanja Parade ponosa.

Cilj te kampanje je da se skrene pažnja sa "tzv. VIP posetilaca" na pripadnike LGBT populacije, koji su imali hrabrosti da izađu na ulice Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i zahtevaju svoja prava, navodi GLIC.

Kampanja želi da ukaže i da se na Prajd ne dolazi praznih ruku, odnosno "bez poklona".

U tom kontekstu, GLIC kritikuje premijerku Anu Brnabić, tvrdeći da za svog mandata ništa nije uradila za LGBT populaciju i da je "naročito problematična" njena izjava da će LGBT prava doći na red kada se reše značajnija pitanja, kao što su poboljšanje životnog standarda, povećanje plata i penzija...

GLIC smatra da bi bilo neprimereno da se premijerka uopšte pojavi u nedelju na Paradi ponosa.

GLIC takođe poziva i gradonačelnika Beograda da objasni LGBT populaciji zašto, kako tvrde, nijedan projekat LGBT organizacije nije podržan od strane grada i zašto Beograd nema sigurnu kuću za žrtve homofobičnog nasilja.

"LGBT populaciju konstantno optužuju kako građane Srbije košta milion evra zbog obezbeđenja septembarske Parade ponosa, ali je pošteno reći da je nekoliko hiljada policajaca tu pre svega zbog političara i diplomata, a do tog zaključka dolazimo jednostavnim upoređivanjem junske i septembarske Parade ponosa."

Počinje Nedelja ponosa

Junsku Paradu ponosa ne posećuju političari ni diplomate te je obezbeđuje tek stotinak policajaca i fokus je na LGBT populaciji i zahtevima, za razliku od septembarske gde su glavne zvezde političari i diplomate koje obezbeđuje nekoliko hiljada policajaca", navodi GLIC.

Parada ponosa se održava u nedelju, 16. septembra.

Prva beogradska Parada Ponosa je organizovana 30. juna 2001. pod sloganom "Ima mesta za sve nas", kada su pripadnici desničarskih organizacija i navijača napali manji broj okupljenih na Trgu Republike. Povređeno je više od 40 osoba, dok je zvanična reakcija Vlade izostala.

Prvi Beograd Prajd koji je protekao bez incidenata održan je 28. septembra 2014. godine pod sloganom "Ponos za sve".

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

GLIC pokreće kampanju RECI NE političarima i diplomatama na Paradi ponosa

Izvor: Danas, 10.Sep.2018

Gej lezbejski info centar od danas na društvenim mrežama pokreće kampanju RECI NE političarima i diplomatama na Paradi ponosa. Članak GLIC pokreće kampanju RECI NE političarima i diplomatama na Paradi ponosa se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.