Italija: Senat odobrio zakon o gej zajednicama

Izvor: B92, 25.Feb.2016, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Senat odobrio zakon o gej zajednicama

Italijanski Senat odobrio je ublaženi tekst zakona o civilnim zajednicama za gej i heteroseksualne parove.

Kako bi prevazišao sporenja unutar sopstvene koalicije levog centra, premijer Mateo Renci je morao da ukloni veći deo kontroverznog teksta zakona, koji bi homoseksualcima dao prava na usvajanje.

Za predlog je glasalo 173, a protiv 71 poslanik Senata, preneo je Rojters.

Da je izgubio, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Renci bi morao da podnese ostavku.

Zakon će se sada naći pred donjim domom parlamenta koji treba da ga odobri.

Italijanska Vlada zatražila je u sredu glasanje o poverenju oko zakona o homoseksualnim civilnim zajednicama nakon što je premijer Mateo Renci ublažio tekst tog dokumenta, kako bi postigao konzenzus unutar svoje vladajuće koalicije.

Odredba da se nevenčanim parovima pruža prilika da usvoje decu svog partnera bila je najosporavaniji aspekt zakona, kome se protivio Rencijev glavni koalicioni partner i mnogi članovi njegove Demokratske stranke.

Kritičari navode da bi takozvana odredba o "usvajanju pastoraka" ohrabrila surogat roditeljstvo, koje je ilegalno u Italiji.

Renci je zatražio glasanje o poverenju kako bi ubrzao usvajanje zakona i obezbedio disciplinu unutar koalicije.

Italija je jedina veća zapadna država koja još nije priznala civilne zajednice za istopolne ili heteroseksualne parove, čime im se uskraćuje pravna zaštita poput prava na nasledjivanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.