Istanbul, vodenim topovima protiv gej parade

Izvor: RTS, 28.Jun.2015, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istanbul, vodenim topovima protiv gej parade

Policija je vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima rasterala učesnike gej parade u centru Istanbula, pre nego što je šetnja počela, javlja Hurijet. Provladini demonstranti napali grupu novinara.
Turska policija sprečila je okupljanje učesnika gej parade kod trga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Taksim, koji je tradicionalno mesto okupljanja demonstranata.

Policija je krenula u akciju kada su učesnici skupa počeli da izvikuju parole protiv stranke predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, optužujući ih za fašizam.
Pre policijske intervencije, provladini demonstranti napali su grupu novinara koji su pokrivali događaj, uključujući fotografa AFP, i naneli im lakše povrede.
Prema očevicima i medijima, policija nije učinila ništa da napad spreči.
Druga novinarka AFP je rekla da su je policajci napali dok je pokušala da snimi intervenciju policije.
Najmanje pet osoba je privedeno.
Prva gej parada održana je u Turskoj 2003. godine, kada je svega 30 osoba prisustvovalo događaju. Broj učesnika povećao se na 5.000 2010. godine, a dvostruko veći je bio 2011. godine.
Dvadeset hiljada je 2012. bilo na paradi, a čak 50.000 2013, iste godine kada su počele demonstracije u parku Gezi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vodenim topovima na učesnike gej parade (VIDEO)

Izvor: B92, 28.Jun.2015

Turska policija upotrebila je vodene topove i gumene metke na gej paradi koja se održava u Istanbulu, prenosi "Raša tudej“...Kako se navodi, gej parada u Istanbulu se održava svake godine...Policija je pokušala da rastera okupljene u blizini trga Takšim u centru Istanbula, naveo je kamerman Rojtersa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.