HR: Dobili referendum o (gej) braku

Izvor: B92, 08.Nov.2013, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Dobili referendum o (gej) braku

Zagreb -- Hrvatski sabor raspisao za 1. decembar referendum na kojem će građani odlučiti da li su za to da se brak Ustavom definiše kao životna zajednica muškarca i žene.

Raspisivanje referenduma pokrenula je Građanska inicijativa "U ime porodice", koja je sakupila više od 740.000 potpisa građana, koji su pre četiri meseca predati hrvatskom parlamentu- Saboru.

Za traspisivanje referenduma glasala su 104 saborska zastupnika, protiv ih je bilo 13, a pet suzdržanih, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi agencija Hina i podseća da će to biti treći državni referendum u hrvatskoj istoriji, odnosno prvi koji se raspisuje na osnovu prikupljenih potpisa građana.

Odbor za Ustav Saboru je potom predložio donošenje odluke po kojoj bi se građani na referendumu odlučili o pokretanju ustavnih promena, o kojima bi u završnici odlučivao Sabor - dakle ne i o samoj promeni Ustava.

Na takav predlog reagovao je Ustavni sud, tumačeći da je referendumska odluka obavezujuća, da ima trenutni pravni učinak, da bi potvrdan odgovor na referendumsko pitanje automatski značio promenu Ustava, kao i da Sabor o tome više ne može odlučivati.

Odbor za Ustav juče je prihvatio HDZ-ove amandmane kojima je odluka o raspisivanju referenduma usklađena s takvim mišljenjem Ustavnog suda, a ti su amandmani danas i službeno postali deo odluke.

Ovaj referendum, odnosno njegovo raspisivanje, poslednjih meseci jedna je od glavnih tema hrvatske javne i političke scene, budući da je njegova osnova, u stvari, da se ne dozvoli legalizacija gej brakova u Hrvatskoj, time što će se ustavom definisati da je brak priznata zajednica samo muškarca i žene.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatski sabor raspisao referendum o gej brakovima

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2013

Hrvatski sabor danas je za 1. decembar raspisao referendum na kojem će građani odlučiti da li su za to da se brak Ustavom definiše kao životna zajednica muškarca i žene.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.