Gej hiphop - Novi muzički žanr?

Izvor: B92, 26.Avg.2012, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej hiphop - Novi muzički žanr?

Godinama antigej epiteti i osećanja u rep muzici bili su prihvaćeni zajedno sa ženomrzačkim komentarima i nasiljem, a sve uz obrazloženje da je reč o hiphop kulturi - kulturi koja se sporo menja, iako su homoseksualci postali mejnstrim.

Ali, na horizontu se naziru počeci promene, navodi AP u podužoj analizi rep i hiphop scene.

"Ljudi uče kako da žive i bolje se slažu međusobno i prihvataju ljude zbog onoga šta su a ne da ih napadaju i povređuju jer su različiti", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je u nedavnom intervjuu Snup Dog (Snoop Dogg).

Glavni razlog za to je Frenk Oušn (Frank Ocean). Zvezda u usponu, koji je prošlog meseca obelodanio da je njegova prva ljubav bio muškarac, tehnički je R&B pevač. Ali, sarađivao je sa nekim od zvezda hiphopa, od Džej Zija (Jay-Z) i Andrea 300 do Kanje Vesta (Kanye West) i Nasa. Takođe je i producirao i pisao pesme za Bijonse (Beyonce), Džastina Bibera (Justin Bieber) i Džona Ledženda (John Legend) i član je alternativne rep grupe Odd Future.

"Kada sam odrastao nikada niste to mogli da budete i objavite", rekao je Snup o Oušnovoj izjavi. "Bilo je previše mržnje i negativnosti, niko nije hteo da istupi i podrži vas, jer su nam isprali mozgove i istrenirali nas tako".

Kada je 24-godišnji Oušn priznao da je gej, dobio je veliku podršu muzičkog sveta kroz društvene mreže i blogove, uključujući i podršku Fifti senta (50 Cent), Nasa, Džejmija Foksa (Jamie Foxx), Rasela Simonsa (Russell Simmons), Bijonse, Flija (Flea) iz grupe Red Hot Chili Peppers.

Čak je i njegov kolega iz benda, Tajler (Tyler The Creator) pokazao neku vrstu podrške iako je poznat po homofobnim tekstovima.

Podrška Frenku Oušnu je samo deo sveobuhvatne podrške koju vidimo širom zemlje za LBGT zajednicu, kaže Deril Hana (Daryl Hanna), predstavnica grupe za zaštitu prava gej populacije GLAAD.

Iako je Oušn dobio podršku mnogih, i dalje je teško zamisliti da će mačo rep svet prihvatiti gej izvođača.

Antigej osećanja decenijama su postojala u repu. Deril Mekdenijels (Darryl Mc Daniels) iz čuvene rep grupe Run D.M.C. kaže da je to godinama bila norma.

"Imali biste 50 repera kako pevaju pesmu u kojoj pljuju po gejevima, jer je to kul", rekao je on.

Eminem je često napadao grupe poput GLAAD-a, a od nedavno tu ulogu preuzeo je Tajler, a i Lil Vejn (Lil Wayne) je pokazao da nije imun na antigej ispade.

U nedavnom intervjuu Gostfejs Kila (Ghostface Killah) iz grupe Wu-Tang Clan objasnio je ovako stav repa prema homoseksualcima: "Mislim da je hiphop u većini slučajeva bio otvorenog uma. Ali postoje neke stvari kojima se ne bavimo".

Na pitanje da li bi gej reper mogao da uspe u hiphopu, Rikvon (Reakwon), drugi član Wu-Tanga kaže: "Ne znam. Mislim da je to pitanje na koji svi želimo da čujemo odgovor".

Na isto pitanje Snup uz smeh odgovara: "Možda će u hiphopu biti uspešnih gej repera. Nikad se ne zna. Možda i sada postoji neko jo još nije obelodanio da je gej".

Ajs Ti (Ice-T) kaže da bi mogao da gleda gej repera na sceni ali samo ako mu je materijal dobar.

"Bavio sam se hardkor hiphopom u životu gde je muževnost glavna stvar. Trenutno živimo u svetu pop repa i to više ne važi. Ovi momci sada pevaju, to je pop muzika, a u pop muzici je ok biti gej. Bilo bi teško slušati gej gangsta repera. Ako ste gangsta reper poput mene ili Ajs Kjuba (Ice Cube) i jedan od nas izađe i kaže nešto tako to bi bila velika stvar i svi bi bili ''Vau! Šta?", rekao je on.

Neke ključne figure današnjeg hip hopa podržale su na neki način gej zajednicu. Farel (Pharell Williams) je nedavno sarađivao sa gej pop pevačem Mikom, Džej Zi, kao i Eminem, smatra da ljude treba pustiti da vole koga žele, a Eminem je čak, na vrhuncu svojih napada na GLAAD, nastupio sa Eltonom Džonom (Eltohn John).

Deril "Di-Em-Si" Mekdenijels je skeptičan i smatra da homofobija i dalje vlada kulturom repa i hiphopa, ali je isto tako uveren da ćemo uskoro videti nekog gej hiphopera.

"Naravno da će se pojaviti gej reper", samo njegov uspeh neće biti određen njegovom seksualnošću, već kvalitetom tekstova, rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gej hiphop - Novi muzički žanr?

Izvor: medio.rs, 26.Avg.2012

Godinama antigej epiteti i osećanja u rep muzici bili su prihvaćeni zajedno sa ženomrzačkim komentarima i nasiljem, a sve uz obrazloženje da je reč o hiphop kulturi - kulturi koja se sporo menja, iako su homoseksualci postali mejnstrim.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.