Gej premijerka izvlači Island iz  svetske krize

Izvor: Blic, 29.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej premijerka izvlači Island iz svetske krize

Johana Sigurdardotir, bivša čelnica sindikata stjuardesa koja se otvoreno deklariše kao lezbijka, mogla bi danas da preuzme funkciju premijera Islanda ukoliko se o tome postigne dogovor u okviru koalicije Partije socijaldemokratskog saveza i Levičarskog zelenog pokreta.



Dosadašnja ministarka za socijalna pitanja bi vladu ove zemlje, koja se zbog globalne ekonomske krize našla pred bankrotom, trebalo da vodi do izbora koji će verovatno biti održani u maju. Prethodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlada, sa konzervativnim premijerom Geirom Hardeom na čelu, podnela je ostavku u ponedeljak, a islandska policija je prošle nedelje tokom antivladinih protesta prvi put u poslednih 50 godina upotrebila suzavac.

Istraživanje koje je u novembru 2008, u vreme jačanja krize na skandinavskom ostrvu, sprovela agencija „Kapasent Galup” pokazalo je da čak 73 odsto Islanđana od svih nacionalnih političara ima najviše poverenja u 66-godišnju Sigurdardotirovu. Sigurdardotirova je u javnosti poznata kao ministarka koja je izdvajala velike količine državnog novca za pomoć invalidima, starim osobama i organizacijama koje se bore protiv nasilja u porodici. Njenim prelaskom na novu funkciju Island će postati prva država na svetu sa premijerom deklarisane gej orijentacije.

„Dugo je već prisutna u parlamentu, poštuju je i vole na celom Islandu”, kazao je Torun Sveinbjarnardotir, socijaldemokratski ministar ekologije.

Ona je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka vodila sindikat stjuardesa islandske avio-kompanije „Loftleidir erlajnz”, koja se sada zove „Ajslander”. Sigurdardotirova je postala poslanica u nacionalnom parlamentu 1978. godine, a resor socijalnih pitanja u islandskim vladama vodila je od 1987. do 1994. godine, a onda ponovo od 2007. godine. Od 2002. živi u građanskom partnerstvu sa novinarkom Joninom Leosdotir, a iz prethodnog braka ima dva sina.

Geir Harde, doskorašnji konzervativni premijer i šef Partije nezavisnosti, smatra da Sigurdardotirova zbog previše izraženih levičarskih stavova i manjka poslovnog iskustva neće uspeti da popravi stanje u islandskoj ekonomiji, koja je nakon decenije napretka krajem prošle godine doživela kolaps.

„Johana je veoma dobra žena, ali ona mnogo voli da troši državni novac i diže poreze”, rekao je Harde, protiv čije vlade je prošle nedelje u Rejkjaviku demonstriralo 32.000 ljudi, što je oko deset odsto celokupne populacije Islanda.

Uspon gej političara u svetu

- Bertran Delano, gradonačelnik Pariza i mogući kandidat na izborima za predsednika Francuske 2012. godine

- Klaus Voverajt, gradonačelnik Berlina i bivši predsedavajući Bundesrata, pominje se kao mogući kandidat socijaldemokrata za kancelara Nemačke

- Džim Megrivi, bivši demokratski guverner države Nju Džersi, prvi deklarisani gej guverner u SAD

- Geri Stads, bivši demokratski član Predstavničkog doma Kongresa, prvi deklarisani federalni gej političar u SAD

- Džordžina Bejer (rođena kao Džordž Bertrand), poslanica parlamenta Novog Zelanda, prvi transseksualac u toj instituciji

- Heronimo Savedra, bivši predsednik autonomne oblasti Kanarskih ostrva u Španiji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.