Gej parada uslov za EU?

Izvor: Press, 27.Sep.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej parada uslov za EU?

Ako na gej paradi 10. oktobra bude većih fizičkih sukoba, to bi moglo da odloži prosleđivanje kandidature Srbije za članstvo u EU, potvrđeno Pressu u vrhu vlasti Evropska komisija je poručila srpskim vlastima da će pažljivo pratiti održavanje Parade ponosa i upozorila da će se eventualni propusti u obezbeđenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << učesnika te manifestacije negativno odraziti na proces evrointegracija Srbije! Kako Press saznaje, EU je državnom vrhu Srbije stavio do znanja da bi u slučaju incidenata na ulicama Beograda 10. oktobra, kandidatura Srbije mogla biti usporena ili čak stopirana na neodređeno vreme. Sagovornik Pressa iz Vlade Srbije potvrđuje naša saznanja.
- U skoro svim razgovorima sa našim evropskim partnerima u poslednje vreme, oni i zvanično, ali i neformalno, uvek pomenu održavanje Parade ponosa u Beogradu i našu obavezu da taj skup i sve njegove učesnike maksimalno obezbedimo. Interesuju se kakva je atmosfera, da li će sve proći mirno i bez incidenata... Niko eksplicitno ne kaže da je održavanje Parade ponosa uslov za dobijanje kandidature, ali nam svi diplomatskim rečnikom ukazuju da bi incidenti na ulicama Beograda poslali lošu sliku u svet, što bi moglo da uspori proces kandidature - priča sagovornik Pressa iz Vlade.
Dačić: Ocenjivaće i paradu
Prema njegovim rečima, održavanje gej povorke će sigurno biti ocenjeno u izveštaju Evropske komisije, čije se objavljivanje očekuje 10. novembra.
- Njihova poruka je da će nam mirno održavanje te manifestacije biti zabeleženo kao plus, ali bi eventualni propusti i nesposobnost policije da spreči incidente, bili ubeleženi kao veliki minus.
Ministar policije Ivica Dačić priznaje da održavanje Parade ponosa može da se odrazi na put Srbije u EU.
- U svakom izveštaju EK i u razgovoru sa njenim predstavnicima u Beogradu, održavanje parade je jedna od tema. Tako će biti i u sledećem izveštaju, koji se očekuje u novembru - kaže Dačić.
Bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević kaže da će najnoviji izveštaj EK sigurno sadržati ocenu održavanja Parade ponosa.
Standard EU
- Održavanje parade jeste važno pitanje, na to se gleda kao na dostizanje standarda EU. Ja ne bih preuveličavala značaj parade, ali ni umanjivala značaj njenog eventualnog otkazivanja ili nemilih događaja. Svaka loša ocena umanjuje kredibilitet države. U prošlogodišnjem izveštaju otkazivanje parade je ocenjeno kao veliki udarac vladavini prava. Oni na to gledaju kao na našu nesposobnost da obezbedimo ljudska prava, odnosno konstatuju da država nema mehanizme da se zaštiti od huligana... - objašnjava Miščevićeva.
Inače, ovo je treći pokušaj održavanja gej parade. Prva je 2001. godine prekinuta nakon nasilja nad učesnicima, dok je prošlogodišnja zabranjena u poslednjem trenutku, pošto država nije mogla da garantuje bezbednost učesnika.  

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gej parada uslov za EU?

Izvor: S media, 27.Sep.2010

Ako na gej paradi 10. oktobra bude većih fizičkih sukoba, to bi moglo da odloži prosleđivanje kandidature Srbije za članstvo u EU, potvrđeno Prešu u vrhu vlasti...Evropska komisija je poručila srpskim vlastima da će pažljivo pratiti održavanje Parade ponosa i upozorila da će se eventualni...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.