Gej parada u Kijevu uprkos sudskoj zabrani

Izvor: RTS, 25.Maj.2013, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej parada u Kijevu uprkos sudskoj zabrani

Uprkos sudskoj zabrani, najmanje 50 aktivista za zaštitu prava LGBT populacije okupilo se u Kijevu na prvoj Paradi ponosa u Ukrajini. Skup obezbeđivale jake policijske snage. Privedeno pet osoba.

Prva parada ponoso u Ukrajini održana je uprkos sudskoj zabrani. Paradi prisustvovalo najmanje 50 aktivista za zaštitu prava LGBT populacije.

Učesnici su nosili transparente protiv diskriminacije i ponižavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gej populacije. Skup, koji su obezbeđivale jake policijske snage, trajao je pola sata.

Na istom mestu okupili su se i protivnici Parade ponosa, uzvikujući parole protiv homoseksualaca. Policija je privela pet osoba koje su provocirale učesnike Parade i cepali im postere.

Među okupljenima su, kako je prenela ukrajinska agencija UKRINFORM, bili i gradonačelnik Minhena i jedan član Evropskog parlamenta.

Sud u Kijevu je pre dva dana zabranio održavanje prve Parade ponosa u Ukrajini. Prošle godine organizatori su otkazali paradu u poslednjem trenutku jer su se na lokaciji planiranoj za okupljanje pojavili skinhedsi s namerom da napadnu učesnike.

Antipatija prema pripadnicima gej populacije je još snažna u Ukrajini i drugim delovima nekadašnjeg Sovjetskog saveza u kome je homoseksualnost bila zakonom zabranjena. Neki veruju da tome doprinosi i uticaj pravoslavne crkve.

Prošle nedelje Parada ponosa je otkazana i u Tbilisiju u Gruziji pre nego što je počela, jer se na mestu njenog održavanja okupilo više hiljada antigej aktivista.

Demonstranti, predvođeni sveštenicima, probili su jak policijski kordon, uzvikujući parole protiv pripadnika gej zajednice i bacajući kamenice na vozila.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.