Gej parada u Amsterdamu

Izvor: RTS, 08.Avg.2010, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej parada u Amsterdamu

Skoro pola miliona ljudi okupilo se na gej paradi u Amsterdamu, uprkos kiši i tekućoj debati o tome koliko je gej zajednica dobrodošla u svim segmentima holandskog društva.

Uprkos kiši, na gej paradi u Amsterdamu okupilo se blizu pola miliona ljudi. Paradu je otvorio brod "Ponos Evrope" sa poslanicima Evropskog parlamenta.

Uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veselju, znaci napetosti između pripadnika gej zajednice i njihovog odnosa sa širim holandskim društvom takođe su izbili na površinu.

"Pravimo parodiju od homoseksualizma", rekao je Hans Brugerman (83), bivši poslanik u gradskoj skupštini Amsterdama i holandskom parlamentu Rojtersu, posebno kritikujući način odevanja učesnika.

Brugeman se dotakao pitanja koje je naraslo od kontroverze do pitanja bezbednosti homosekualaca u Amsterdamu, otvorenog prikazivanja homoseksualnosti u javnosti.

Prošlog meseca, poslanici u parlamentu su zatražili pokretanje istrage povodom izveštaja da je od gej imigranata traženo da sakriju svoju seksualnost zbog svojih kolega muslimana na kursevima integracije koje sponzoriše vlada.

U jeku tenzija novi gradonačelnik Amsterdama Eberhard van der Lan je izrazio prošle sedmice snažnu podršku gej zajednici.

U intervjuu jednom lokalnom listu on je rekao da je "prilično fanatičan" pristalica predavanja u osnovnim školama o homoseksualnosti i njenog prihvatanja, preneo je Rojters.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.