Gej osobe u rangu sa zoofilima?

Izvor: B92, 13.Jan.2013, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej osobe u rangu sa zoofilima?

Beograd -- Naši udžbenici su prilično staromodni, ne neguju dovoljno kulturu različitosti, nenasilja, uvažavanja svih vrsta različitosti, kao ni osobenosti LGBT osoba.

To je Tanjugu izjavila zamenica zaštitnika građana zadužena za prava deteta Tamara Lukšić Orlandić.

Netolerancija je naročito prisutna kod prezentovanja teme o LGBT populaciji i to tako što se u udžbenicima u kojima bi to bilo logično, ova tema uopšte ne pominje, a tamo gde se obrađuje to se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čini na neprimeren način, rekla je Lukšić Orlandić.

Udžbenici iz psihologije, sociologije, filozofije tu temu uopšte ne pominju, rekla je ona, smatrajući da se tako pojavljuje problem, jer deca ne dobijaju adekvatnu informacije tamo gde bi to bilo sasvim logično, u školi.

Ona je navela primer Psihologije za treći razred srednje stručne škole gde se tema LGBT opredeljenja obrađuje u delu o prostituciji, iza tema zoofilije, sodomije. "Možete misliti kakvu percepciju to ima kod dece koja, prema istraživanju, najvišu distancu i mržnju iskazuju baš prema osobama LGBT orijentacije, prema HIV pozitivnim...

Ona je mišljenja da je bolje da se ova tema ne pominje uopšte, nego da se pominje na pogrešan način, kao ni da ne treba da nas čudi što imamo ovoliko nasilja.

"Ako stalno decu 'trujete' određenim negativnim informacijama, ona ne mogu da imaju pozitivan stav o nekim temama", smatra Lukšić Orlandić.

Zamenica zaštitnika građana ističe da nisu poželjne ni "ekskurzije" nastavnika u izlaganju gradiva. Dozvoljeni su lični uvidi i mišljenja nastavnika, ali ne tako da potpuno "zavedu" decu, pogotovu ako ona nemaju mogućnost da u svom okruženju čuju i drugačija mišljenja. Orlandićeva je podsetila da su i nastavnici, uglavnom, školovani u periodu kada su udžbenici bili još konzervativniji i istakla da i deca kažu da su udžbenici zastareli.

Prema istraživanju Centra za prava deteta, polovina školske dece smatra da udžbenici nisu moderni i da nisu zadovoljni kvalitetom udžbenika.

Oko 28 odsto njih nije uošte zadovoljno, a više od 22 odsto nema o tome neko mišljenje, što znači da je tek polovina zadovoljna udžbenicima.

"Vreme je da naši udžbenici prođu oštru kontrolu", istakla je Orlandićeva, navodeći da plan i program mora biti osavremenjen, na osnovu čega će biti pravljeni udžbenici.

Autori naših udžbenika kažu da nisu mogli da obrade teme, jer nisu predviđene u planu i progamu, a Hrvatska je prošle školske godine uvela pravilo da se o temi LGBT osoba govori od prvog razreda osnovne do kraja srednje škole. "I to ne samo kroz jedan predmet, nego svuda gde to ima smisla, u predmetima Priroda i društvo, Psihologija, Sociologija, Filozofija, Logika, Istorija umetnosti", rekla je Orlandićeva.

Ona smatra da resorno ministarstvo u rešavanju ovog problema treba da se osloni na akademsku zajednicu gde imamo toliko stručnjaka koji mogu da daju svoj doprinos u analizi udžbenika. "To jeste spor proces, ali ga treba početi", rekla je Orlandićeva, navodeći da je resorno ministarstvo, zato što je obrazovanje složen proces, veliko i tromo i da teško podleže promenama.

Ona je navela da i u lektiri ima slučajeva diskriminacije, posebno što je malo prisutnih žena autora, iako su poslednjih godina bar tri žene dobile Nobelovu nagradu za književnost.

Takođe, sa udžbenicima istorije imamo veliki problem, inače prisustan i u regionu, gde su poslednjih decenija velike turbulencije i ratovi, podseća zamenica zaštitnika građana. Svaka strana, kako kaže, prikazuje svoju istoriju, što nije dobro za, ionako spor i otežan, proces pomirenja.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.