Izvor: Nezavisne Novine, 06.Okt.2014, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej brakovi u još pet država

VAŠINGTON - Američki Vrhovni sud je odbio da razmotri žalbe pet saveznih država protiv istopolnih brakova, čime je u tim državama od sada omogućeno sklapanje takvih brakova.

Sud je donio odluku da neće razmatrati žalbe vlasti Indijane, Jute, Virdžinije, Viskonsina i Oklahome, u kojima se tvrdilo da su brakovi između pripadnika istog pola u suprotnosti sa Ustavom SAD, prenijela je agencija AFP.

Time je na snazi ostala presuda nižeg suda kojom se ukida zabrana >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << istopolnih brakova u pomenutim saveznim državama.

Sklapanje brakova između homoseksualaca je u tim državama bilo obustavljeno do odluke Vrhovnog suda o tome da li će prihvatiti razmatranje žalbi ili ne.

Nakon te odluke Suda, sklapanje istopolnih brakova je omogućeno u 30 američkih saveznih država i prijestonici Vašingtonu.

Odluka Vrhovnog suda da neće razmotriti žalbe je neočekivana, jer su mnogi stručnjaci za pravo vjerovali da će Sud željeti da iznese svoje mišljenje o veoma važnom pitanju da li to što američki Ustav garantuje jednaka prava svim svojim građanima znači da je zabrana istopolnih brakova nezakonita.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.