Izvor: Blic, 18.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLIC traži odlaganje gej parade

Gej lezbejski info centar (GLIC) zatražio je danas od organizatora Parade ponosa da gej paradu odlože za sledeću godinu, pošto ankete pokazuju da se većina građana protivi održavanju te parade i da većina očekuje da će na njoj, ukoliko se održi, doći do nasilja.

U saopštenju se takdoje navodi i da većina gej-lezbejske populacije u Srbiji ne podržava organizovanje Parade ponose i smatra da bi ona bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kontraproduktivna.

Organizatori parade "Gej strejt alijansa" i Organizacija za lezbejska ljudska prava "Labris" najavili su ranije da će se Parada ponosa održati u toku leta.

Kako je navedeno, na internet forumima i navijačkima sajtovima se već organizuje kontra-parada, što samo povećava rizik da će doći do nasilja nad učesnicima Parade ponosa, možda čak i do ponovnog demoliranja Beograda, za koje bi odgovornost u javnom mnjenju snosili organizatori parade i samim tim i cela gej-lezbejska populacija u Srbiji.

"Smatramo da je rizik jako veliki, a da pozitivnih rezultata po gej-lezbejsku populaciju neće biti", navode iz GLIC-a.

Iz GLIC-a ocenjuju da organizatori parade prave slične greške kao što su to činili 2001. godine jer situaciju ne sagledavaju realno.

Održavanje Parade ponosa bi u ovom trenutku vratila gej-lezbejski pokret na početak i upropastila sav trud koji su sve gej-lezbejska udruženja uložila na poboljšanju položaja LGBT populacije, navodi se u saopštenju.

Iz GLIC-a apeluju na državne organe da više pomažu i podržavaju gej-lezbejske organizacije u Srbiji i da novac koji bi se potrošio na dnevnice policajaca, koji bi štitili učesnike parade, usmere na borbu protiv homofobije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GLIC: Odložiti Paradu ponosa

Izvor: B92, 18.Maj.2009

Beograd -- Gej lezbijski info centar (GLIC) traži od organizatora Parade ponosa da preispitaju odluku da ove godine organizuju gej paradu i da je odlože za sledeću godinu... "Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se većina građana protivi održavanju Parade ponosa, kao i da većina očekuje da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.